Més de 24 hores atrapats

Vídeo | Rescatada una família al complet sota la runa a Síria

Els equips d’emergències continuen treballant contra rellotge per trobar supervivents entre les ruïnes

La xifra de morts a causa dels terratrèmols registrats dilluns ha augmentat gairebé a 11.600, segons els balanços publicats fins ara

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb el pas de les hores s’esvaeixen les esperances de trobar supervivents amb vida, però sota la runa encara es mantenen atrapades centenars de persones després del www.elperiodico.com/es/internacional/20230207/terremoto-turquia-siria-antioquia-antakya-82626084»>terretrèmol que aquest dilluns va sacsejar el sud de Turquia i nord de Síria i que ja ha segat més d’11.600 vides. Malgrat el fred i les complicacions, els equips d’emergència treballen contra rellotge per treure de sota de les ruïnes els supervivents.

En una d’aquestes operacions de rescat, els Cascos Blancs desplegats a les zones afectades de Síria han aconseguit salvar una família completa que es trobava atrapada sota la runa del que fa tot just uns dies era la seva vivenda. «¡Al·là és gran! ¡Miracle!», esclaten en crits els que esperaven amb impaciència el rescat. En total, la xifra de morts arreu del país ascendeix ja a 2.662 i la de ferits, a 4.985.

Zona molt afectada

A les imatges s’aprecia com els que es trobaven allà celebren cada una de les extraccions. Primer és rescatat el pare, després els nens i finalment la mare, que, tot i que apareix coberta amb una manta, és viva. Tots són ràpidament traslladats a una ambulància on posteriorment van ser atesos.

Aquest rescat en concret ha tingut lloc a la zona del nord-oest de Síria, un territori sota el control de grups rebels i un dels territoris més afectats al país atesa la seva proximitat a la zona del sud de Turquia on es va originar el sisme. A aquesta zona no ha arribat encara cap ajuda en els últims tres dies malgrat les repetides crides a deixar la política de costat davant la necessitat humanitària.

Notícies relacionades

Veïns, combatents locals i rescatistes dels denominats Cascos Blancs porten endavant les operacions de rescat a les zones de les províncies d’Idlib i Alep en mans de l’oposició, les més afectades i on resideixen més de 4 milions de persones ja abans dependents de l’assistència humanitària. Les autoritats responsables del pas fronterer de Bab al-Hawa, que uneix Idlib amb Turquia i l’única via d’entrada de subministraments a aquestes àrees opositores, han assegurat avui en un comunicat que «no ha arribat a les zones alliberades del nord-oest de Síria cap ajuda de cap entitat, sigui de l’ONU o de fora de l’ONU».

La distribució d’ajuda a aquestes àrees sol ser complexa a causa que hi operen una miríada de grups insurgents, en el cas d’Idlib principalment l’Organisme d’Alliberament del Llevant, una aliança islamista en la qual s’inclou l’exfilial siriana d’Al-Qaida, abans denominada Front al-Nusra.