Presumpte espionatge

Mitjans suïssos acusen el patriarca de l’Església ortodoxa Russa d’espiar en el passat per al KGB

  • El líder de l’Església ortodoxa s’ha convertit en un dels principals suports del president rus Putin en l’arrencada i la gestió de la guerra d’Ucraïna

Mitjans suïssos acusen el patriarca de l’Església ortodoxa Russa d’espiar en el passat per al KGB
2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El patriarca Kirill, màxim representant de l’Església ortodoxa russa (IOR), va espiar per als serveis secrets soviètics als anys 70, segons apunta informació desclassificada de la policia suïssa. Mitjans del país helvètic com ‘Sonntagszeitung’ i ‘Le Matin Dimanche’ afirmen que, segons les dades a què han pogut accedir, «Monsignor Kirill», tal com se l’anomena en el document, hauria treballat per al famós KGB de l’URSS.

En aquell moment, Vladímir Mikhàilovitx Gundiàiev (el nom secular que tenia llavors), es trobava a Ginebra representant l’Església ortodoxa en el Consell Mundial d’Esglésies. En aquesta organització es troben la major part de les confessions cristianes, amb la gran excepció de l’Església catòlica i altres confessions menors. Els dos diaris apunten que la presència de Mikhàilovitx –el seu nom en clau–  en el consell tenia per objectiu pressionar perquè aquest ens denunciés els EUA i els seus aliats més pròxims, a més d’obtenir informació i de minar les crítiques a l’absència de llibertat religiosa a la Unió Soviètica. El mateix consell va reaccionar a la notícia assegurant que no tenia aquesta informació, mentre que l’església ortodoxa, per la seva banda, va declinar fer cap comentari respecte a això.

Notícies relacionades

Qui sí que va parlar va ser el nebot del patriarca, Mikhaïl Gundiàiev, que representa el seu credo en la mateixa entitat interconfessional, tal com ho va fer el seu oncle en el segle passat. «Ell no era un agent, tot i que estava sotmès a controls estrictes del KGB», va admetre als mitjans suïssos. Va residir durant molts anys a Suïssa i, de fet, ha arribat a confessar que guarda «forts sentiments» cap al país helvètic, un dels que ha visitat en més ocasions.

Quan va tornar a Moscou, va anar pujant en la jerarquia eclesiàstica fins que anys més tard, el 2009, va passar a ser el seu cap visible sota el nom de Kirill I. En ella ostenta el títol de Patriarca de Moscou i de Totes les Rússies. Durant el temps que ha estat liderant la institució, aquesta ha sigut una pota del règim del president rus Vladímir Putin, que ha virat el país ostensiblement cap a l’ultraconservadorisme des que va arribar al poder. En el marc del conflicte rusucranià, l’IOR ha mantingut el seu suport incondicional a l’oficialisme, i ha arribat a declarar que els que morin al front ucraïnès «complint el seu deure, se’ls perdonaran tots els pecats». Aquesta afirmació va ser pronunciada quan es va produir la mobilització parcial de finals de setembre del 2022, un moment en què molts homes russos van voler sortir del país per por d’anar a lluitar. 

Temes:

Rússia Ucraïna