Vídeos

Així ha sigut el terratrèmol entra Turquia i Síria que ha causat milers de morts

Edificis sencers esfondrats i milers de ferits i persones desaparegudes: «Estàvem dormint i de sobte tota la casa ha començat a tremolar»

UMIT BEKTAS/REUTERS

2
Es llegeix en minuts

El balanç de morts a causa del terratrèmol de magnitud 7,4 en l’escala oberta de Richter registrat aquest dilluns al sud de Turquia, a prop de la frontera amb Síria, ha ascendit a més de 1.300 i continua pujant, segons dades facilitades per les autoritats dels dos països i els cascos blancs. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha assenyalat en declaracions a la premsa que almenys 912 persones han mort i 5.385 han resultat ferides a causa del sisme, que ha descrit com «el desastre més gran des del terratrèmol de 1939», que va causar més de 30.000 morts.

En el moment del succés, han sigut molts els ciutadans que han captats les imatges de la catàstrofe, que ha provocat la caiguda d’edificis al complet.

Així, un veí de la ciutat nord-occidental siriana d’Alep que va demanar ser identificat només pel seu nom de pila, Sako, va assegurar a Efe que «molts» edificis s’han esfondrat a l’urbs, capital comercial del país àrab. «Estàvem dormint i de sobte tota la casa ha començat a tremolar, visc en un tercer pis i semblava que s’estigués trencant. He sortit corrents del llit, he agafat la meva família i hem anat cap al cotxe; hem conduït cap a l’àrea de Villat, on hi ha un descampat sense edificis, i ens hi hem quedat tota la nit», ha relatat.

En la seva fugida, l’home ha pogut comprovar que els immobles de la seva zona havien patit en general danys lleus, igual com el seu, però altres àrees de la ciutat no han tingut la mateixa sort.

La tremolor d’aquest dilluns ha tingut epicentre al sud-est de Turquia, segons l’agència oficial de notícies siriana SANA.

Notícies relacionades

A les àrees administrades pel Govern del president sirià, Bashar al-Assad, les províncies més afectades han sigut Latakia, Tartús, Hama i Alep, aquesta última actualment dividida entre zones d’influències de Damasc i dels grups opositors.

El Govern turc ha declarat el nivell més alt d’alarma, que inclou la sol·licitud d’ajuda internacional, i ha enviat nombrosos equips de recerca i rescat a les zones del terratrèmol.