Reunió a Kíiv

Von der Leyen anuncia un nou paquet de sancions contra Rússia per a l’aniversari de la guerra

Zelenski destaca que calen noves mesures perquè, segons el seu parer, els efectes de les vigents ja han «cedit»

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest dijous a Kíiv que espera que el desè paquet de sancions contra Rússia per haver envaït Ucraïna estigui llest per al pròxim 24 de febrer, quan es compleix el primer aniversari de l’inici de la guerra.

«Per al 24 de febrer, exactament un any després des que va començar la invasió, volem tenir el desè paquet de sancions» contra Rússia, ha dit Von der Leyen en una declaració a la premsa junt amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Kíiv, on s’han desplaçat amb 15 membres més de la Comissió Europea per abordar la cooperació amb el Govern d’Ucraïna.

Durant la seva reunió, Zelenski ha explicat a Von der Leyen que calen noves sancions perquè els efectes de les vigents han «cedit» i s’han d’«accelerar».

«És una tasca comuna reduir la capacitat de Rússia per eludir les sancions», ha afirmat el líder ucraïnès, després de la seva primera reunió, aquest dijous, amb Von der Leyen, que ha arribat aquest matí a Kíiv amb 15 membres de l’Executiu comunitari i presidirà demà la cimera entre la Unió Europea (UE) i Ucraïna.

Rússia s’adapta

Rússia està «accelerant la seva capacitat d’adaptació a les sancions existents», mentre que en paral·lel la UE ha «alentit» el ritme de la seva aplicació, ha afirmat Zeleski, en una compareixença conjunta amb la presidenta de la CE.

La visita de l’Executiu europeu està centrada, per part ucraïnesa, en les aspiracions de Kíiv d’imprimir ritme al procés d’incorporació del país a la UE, després de ser-li reconegut l’any passat l’estatus d’aspirant a l’ingrés.

La visita de la plana major de la CE té, des de la perspectiva de Brussel·les, un caràcter eminentment simbòlic i de suport a Kíiv, que s’iniciarà amb la reunió de l’Executiu comunitari en aquest país.

La majoria dels membres de la Comissió tornaran al terme d’aquesta jornada a Brussel·les, per raons de seguretat, mentre que Von der Leyen i el president del Consell Europeu, Charles Michel, celebraran demà una cimera amb Zelenski.

Notícies relacionades

La reunió es produeix una setmana després de la decisió alemanya de donar llum verda als subministraments dels carros de combat Leopard 2, tant els propis del seu exèrcit com els que posin a disposició de Kíiv els seus aliats, i mentre Ucraïna demana també avions de combat.

Tant el canceller alemany, Olaf Scholz, com el president nord-americà, Joe Biden, rebutgen l’enviament de caces, ja que, segons insisteix Berlín, és prioritari evitar que l’OTAN es converteixi en part del conflicte.