Atemptat

Augmenten a 100 els morts per l’atemptat en una mesquita al Pakistan

Entre 300 i 400 agents de policia es trobaven reunits dilluns en una mesquita quan es va produir l’explosió durant l’oració del migdia

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Fa ja més de 24 hores que una explosió va arrasar la mesquita del quarter general de la policia de Peshawar, al nord-oest del Pakistan, i la xifra de morts continua pujant cada hora que passa.

Són ja 100 les víctimes mortals que ha deixat un atac suïcida suposadament portat a terme amb la intenció d’acabar amb la vida del màxim nombre de policies possible. Així almenys ho ha assegurat aquest dimarts el cap de la policia local de Peshawar, que ha assegurat que l’atemptat va ser una represàlia per les operacions policials contra grups islamistes armats.

Entre 300 i 400 agents de policia es trobaven reunits dilluns en una mesquita de la zona, que sol estar fortament vigilada, quan es va produir l’explosió durant l’oració del migdia. El govern de la província de Khyber Pakhtunkhwa, de la qual Peshawar és capital, va declarar que l’últim balanç era de 100 morts i 221 ferits. La gran majoria són policies.

«Estem a primera línia» en la lluita contra els moviments islamistes armats i per això vam ser l’objectiu», va declarar el cap de la policia de Peshawar, Muhammad Ijaz Khan. «L’objectiu era desmoralitzar-nos com a força policial», ha assegurat. Les autoritats es pregunten com va poder vulnerar-se la seguretat del lloc, que també acull les oficines de diverses agències d’intel·ligència.

Insurgència

Els atacs insurgents contra patrulles policials, controls de carretera i comissaries han augmentat a Peshawar, a uns 50 quilòmetres de la frontera amb l’Afganistan, i a les antigues zones tribals que l’envolten, des que els talibans van tornar al poder a Kabul l’agost del 2021.

Estan dirigits principalment pels talibans pakistanesos del Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), que van recuperar la llibertat de moviments amb la sortida de les forces nord-americanes de l’Afganistan, o per l’EI-K, branca regional del grup gihadista Estat Islàmic (EI). Però els atacs a gran escala, com a aquest, continuen sent bastant rars.

Moazzam Jah Ansari, cap de la policia provincial, va declarar a la premsa que un terrorista suïcida havia aconseguit entrar a la mesquita carregat amb entre 10 i 12 quilos de «petits explosius». Va afegir que un grup de vegades afiliat al TTP, de vegades grups escindits, podria estar darrere de l’atemptat.

«Atrapat sota la runa»

Dimarts encara s’estaven traient cossos d’entre la runa de la mesquita, ja que la teulada i una paret es van esfondrar per l’explosió. Els equips de rescat van utilitzar càmeres i dispositius d’escolta per mirar de localitzar supervivents sota la runa. «Vaig estar atrapat sota la runa amb un cadàver a sobre durant set hores. Havia perdut tota esperança de sobreviure», va declarar en un hospital Wajahat Ali, un policia de 23 anys.

Desenes de policies ja han sigut enterrats en cerimònies amb guàrdies d’honor, els seus taüts alineats i cenyits amb la bandera pakistanesa. Els analistes creuen que el TTP s’ha envalentit amb l’èxit dels talibans. El Pakistan culpa els talibans de permetre que el grup utilitzi sòl afganès per planejar els seus atemptats, cosa que Kabul discuteix.

El TTP, un moviment separat de la nova direcció afganesa però amb arrels comunes, ha negat la seva responsabilitat en l’atemptat de dilluns.

Després de la seva creació el 2007, el TTP va matar desenes de milers de civils i forces de seguretat pakistaneses abans de ser expulsat de les zones tribals per una operació militar llançada per l’exèrcit el 2014.

«Un lloc sagrat»

Ha tornat amb força en els últims mesos, però afirma que és menys brutal que en el passat i que només ataca les forces de seguretat i no llocs de culte.

Però un funcionari de seguretat local que va demanar l’anonimat va dir que les autoritats estaven considerant totes les possibilitats, inclosa la implicació d’una facció escindida del TTP, l’EI-K o un atac coordinat de diversos grups.

«Sovint en el passat, grups armats, inclòs el TTP, han perpetrat atemptats contra mesquites sense reivindicar la seva autoria, perquè una mesquita sunnita es considera un lloc sagrat», va afirmar.

Notícies relacionades

La capital i la resta del país, especialment a la frontera amb l’Afganistan, es van posar en màxima alerta després de l’atemptat.

«Els terroristes volen sembrar el pànic atacant els qui compleixen amb el seu deure de defensar el Pakistan», va declarar el primer ministre Shehbaz Sharif. «Els que lluitin contra el Pakistan seran esborrats de la faç de la terra».