Peshawar

Almenys 17 morts i 90 ferits en un atac suïcida en una mesquita del Pakistan

El lloc estava especialment freqüentat durant la pregària del migdia – Cap formació insurgent ha reivindicat l’acció

2
Es llegeix en minuts
EFE

Almenys 17 persones han mort, entre elles diversos policies, i 90 més han resultat ferides aquest dilluns en un atac suïcida contra una freqüentada mesquita a l’hora de la pregària a la ciutat de Peshawar, al nord-oest del Pakistan.

«Hem rebut 17 cadàvers i més de 90 ferits, però temem que hi pugui haver més víctimes», ha dit a Efe Asim Khan, un portaveu de l’hospital Lady Reading de la ciutat.

La font ha assenyalat que el centre mèdic s’ha vist obligat a fer una crida a donar sang per tractar les desenes de ferits, mentre més víctimes continuen arribant al recinte.

Un oficial de la sala de control de la Policia a Peshawar, Behzaad Khan, havia avançat a Efe per la seva banda que un atacant suïcida ha fet detonar la càrrega a la mesquita situada a la zona de Police Lines, i que entre els morts hi ha almenys dos agents.

El lloc es trobava especialment freqüentat durant la pregària del migdia, segons ha afirmat un testimoni ocular en declaracions recollides per la televisió pakistanesa Geo TV.

De moment, cap formació insurgent ha reivindicat l’autoria de l’atac.

L’últim atemptat contra un centre religiós al Pakistan va tenir lloc a la mateixa ciutat de Peshawar el març del 2022, quan un atacant suïcida va fer detonar els seus explosius en una mesquita de la minoria xiïta i va provocar 56 morts i gairebé 200 ferits.

Els atemptats terroristes i els atacs insurgents han augmentat en els últims mesos al Pakistan després de diversos anys de relativa calma, en bona part a causa del ressorgiment del principal grup talibà pakistanès, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

La formació, un paraigua de grups armats tribals creat en 2007 i aliat dels talibans afganesos, ha incrementat els seus atacs després de posar fi el novembre passat a un alto el foc amb el Govern. El TTP va afirmar, a més, haver unit forces amb grups separatistes de la província del sud del Balutxistan.

Des de la seva formació, el grup ha portat a terme una brutal campanya d’atacs terroristes arreu del país i ha matat milers de persones, incloent-hi l’intent d’assassinat el 2012 de la futura premi Nobel Malala Yousafzai.

Notícies relacionades

El grup gihadista Estat Islàmic (EI) també ha portat a terme atemptats en el passat al Pakistan, un dels pitjors el 2018 contra un míting al Balutxistan, que va deixar 128 morts i 122 ferits. Un segon atac aquell mateix dia a la província de Khyber Pakhtunkhwa va causar 4 morts i 19 ferits.

Els atemptats van començar a disminuir el 2014 després d’una ofensiva de les autoritats pakistaneses, però els senyals del seu ressorgiment són cada vegada més clars mentre empitjoren les relacions entre el Pakistan i un Afganistan sota el Govern interí dels talibans, que van aconseguir el poder l’agost del 2021.