La invasió russa

L’esgarrifós avís sobre la invasió de Rússia a Ucraïna: «Nova fase brutal de la guerra»

L’esgarrifós avís sobre la invasió de Rússia a Ucraïna: «Nova fase brutal de la guerra»

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quan el president rus, Vladímir Putin, va desencadenar les hostilitats contra Ucraïna ho va fer convençut que el conflicte es liquidaria amb facilitat, però la realitat ha resultat molt diferent: a punt de complir-se un any des de l’inici de la invasió de les tropes russes, la guerra es troba en una fase d’«estancament», com es descriu en un article d’opinió del consell editorial de ‘The New York Times’.

Una situació que es pot decantar a favor de les tropes de Kíiv si es confirma que augmenta el suport de les potències occidentals a l’Executiu de Volodímir Zelenski 

I aquest escenari és molt a prop de produir-se: la inicial objecció d’Occident a recolzar amb més recursos Ucraïna per «temor d’una batalla Est-Oest» sembla estar donant pas a un paper més actiu d’Europa i els Estats Units amb Kíiv. 

Notícies relacionades

El Govern dels EUA ha decidit que entregarà pròximament a les tropes ucraïneses sistemes de míssils Patriot, vehicles de combat Bradley i vehicles de combat blindats Stryker, fins a completar una ajuda de 2,5 bilions de dòlars. I el Regne Unit ha avançat que proporcionarà a Kíiv 14 tancs Challenger 2, una mesura que pretén fer reaccionar Alemanya perquè superi les seves reticències i aporti els seus tancs Leopard 2. 

Davant aquesta situació, amb l’Exèrcit ucraïnès proveït amb armes i recursos de les potències occidentals i amb el Kremlin engrossint les seves tropes amb 300.000 soldats més, ‘The New York Times’ parla obertament que en els pròxims mesos es preveu l’inici d’una «nova fase brutal de la guerra». Una situació que els fets s’entossudeixen a certificar quan just s’està a punt de complir el primer aniversari de l’inici de la guerra i que allunya cada vegada més l’horitzó d’una pau a curt termini.