Sàhara Occidental

Brahim Ghali revalida el seu lideratge al Front Polisario després d’una setmana de congrés

L’organització ha acordat «intensificar la lluita armada contra el Marroc» com a «eix central» dels pròxims anys

Brahim Ghali revalida el seu lideratge al Front Polisario després d’una setmana de congrés

EFE

1
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

El secretari general del Front Polisario, Brahim Ghali, ha revalidat el lideratge de l’organització després de guanyar per un 69% de vots a favor el seu contrincant, Bachir Mustafa Sayed, en el XVI congrés dels independentistes. Ha sigut la primera vegada que dos candidats optaven a la presidència. Els debats i, sobretot, la votació han provocat que el congrés s’hagi allargat durant una setmana. El principal objectiu acordat ha sigut «intensificar la lluita armada contra el Marroc».

Ghali ha aconseguit guanyar amb 1.253 vots a favor, contra els 563 obtinguts per Sayed, en la votació celebrada aquest divendres. El nou full de ruta del Polisario per als pròxims tres anys fixa la lluita armada com a «eix principal», tot i que, per ara, no han aportat més detalls de com es traduirà a la pràctica. 

Durant la trobada, Ghali va manifestar que els sahrauís són «defensors de la pau» i va defensar que tornar a la lluita armada ha sigut «una decisió imposada davant una greu i flagrant violació de l’acord d’alto el foc per part de l’Exèrcit marroquí», segons recull el mitjà ECSaharaui. El líder també va carregar contra el paper de les Nacions Unides

Notícies relacionades

El congrés del Polisario arriba dos anys després que declaressin la guerra al Marroc, a l’acusar l’Exèrcit marroquí d’intervenir en el pas del Guerguerat per desallotjar un grup de manifestants sahrauís que durant tres setmanes va bloquejar la carretera que connecta el Sàhara Occidental amb Mauritània. Des d’aquell moment, els organismes oficials del Polisario han assegurat que han llançat continus atacs contra el mur marroquí que divideix aquest territori. Una escalada que el Marroc no ha confirmat. 

Líder històric

Ghali va arribar a la presidència de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) el 2016, després de la mort de l’anterior líder, Mohamed Abdelaziz. Va ser un dels fundadors del moviment independentista i ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat, com a ministre de defensa o delegat a Espanya. Després de la seva reelecció, aquest serà el seu tercer mandat seguit al capdavant de l’organització.