Canvi climàtic

Greta Thunberg acusa els assistents al Fòrum de Davos d’«alimentar la destrucció del planeta»

Les quatre activistes participants de Suècia, l’Equador, Uganda i Alemanya insten les elits que no obrin nous llocs d’extracció de petroli, gas o carbó

Greta Thunberg acusa els assistents al Fòrum de Davos d’«alimentar la destrucció del planeta»

EFE/EPA/GIAN EHRENZELLER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’activista sueca pel clima Greta Thunberg ha acusat aquest dijous els assistents al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, que reuneix les elits polítiques i empresarials, d’«alimentar la destrucció del planeta», en un esdeveniment celebrat al marge del programa oficial. Greta es troba a Davos després d’haver sigut desallotjada aquest dimarts a Alemanya per la policia en una acció de protesta a la zona de Lützerath, a l’estat federat de Renània-Palatinat. «Som ara mateix a Davos, on hi ha bàsicament la gent que més alimenta la destrucció del planeta», ha assegurat. «Són persones que són al centre mateix de la crisi climàtica, les persones que inverteixen en combustibles fòssils, i tanmateix, d’alguna manera, són les persones en qui sembla que confiem per resoldre els nostres problemes», ha afegit. «Els sembla que els estem escoltant en lloc fer fer-ho a les persones que realment es veuen afectades per la crisi climàtica, les persones que viuen en primera línia, i això ens diu com és d’absurda la situació», ha afirmat.

La sueca de 20 anys ha participat en un debat junt amb tres joves activistes més –l’equatoriana Helena Gualinga, la ugandesa Vanessa Nakate i l’alemanya Luisa Neubauer–, en un plafó organitzat per la cadena CNBC en què també ha participat el director de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE), Fatih Birol. Thunberg ha afirmat que el canvi haurà de venir de «baix cap a dalt». «Sense una pressió pública massiva des de l’exterior, aquestes persones arribaran tan lluny com els sigui possible, sempre que puguin sortir-se amb la seva», ha expressat, i ha afegit que «continuaran invertint en combustibles fòssils».

Més de 850.000 firmes

Notícies relacionades

Les quatre activistes han instat els directors executius de les empreses energètiques de combustibles fòssils que no obrin nous llocs d’extracció i deixin de bloquejar la transició a l’energia neta. «Aquest avís de cessament i desistiment és per exigir-li que deixi d’obrir immediatament qualsevol nou lloc d’extracció de petroli, gas o carbó, i que deixi de bloquejar la transició d’energia neta que tots necessitem amb tanta urgència», han afirmat en una carta oberta firmada també per la ugandesa Vanessa Nakate i l’alemanya Luisa Neubauer, totes presents a Davos. En el missatge, que han compartit a les xarxes socials i que ja té més de 850.000 firmes, acusen les grans petroleres de saber «durant dècades que els combustibles fòssils causen un canvi climàtic catastròfic».

Per la seva banda, Fatih Birol ha indicat que el sector energètic s’ha de transformar o no hi haurà «cap possibilitat d’arribar als objectius climàtics». «La meva presència aquí és un senyal molt important que vull donar al món», ha declarat Birol. «El canvi climàtic necessita més atenció i, per desgràcia, cada vegada es presta menys atenció», ha lamentat, i ha advertit que s’hauria d’invertir molt més en energies netes.