Conflicte a l’est d’Europa

Rússia incrementarà el nombre de soldats i crearà nous districtes militars

  • Moscou vol reforçar les seves Forces Armades davant el que considera una «guerra» indirecta amb Occident

Rússia incrementarà el nombre de soldats i crearà nous districtes militars

MIKHAIL KIREYEV / SPUTNIK / AFP

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El ministre rus de Defensa, Serguei Xoigú, va desglossar aquest dimarts el pla del Kremlin per augmentar el nombre de soldats disponibles fins a 1,5 milions. Aquesta ampliació es portaria a terme entre el 2023 i el 2026, i inclou altres mesures com la creació de nous cossos militars a la República de Carèlia, a prop de la frontera amb Finlàndia, que tindrà tres divisions de fusellers motoritzats com a part de les forces terrestres i dues divisions d’assalt aeri en les forces aerotransportades. També està prevista la fundació de noves unitats a les regions ucraïneses annexionades de Zaporíjia, Kherson, Donetsk i Lugansk.

Aquesta mesura va ser anunciada a finals de desembre, tot i que aquest dimarts el ministre va informar sobre nous detalls sobre aquesta iniciativa. Segons dades de l’agència estatal russa TASS, les Forces Armades de Rússia compten amb 2 milions de persones, dels quals 1,15 són militars, després d’entrar en vigor l’1 de gener un decret de Putin per augmentar en 137.000 persones el nombre de personal militar. El Ministeri de Defensa també té previst apujar les edats d’allistament gradualment, de 18 a 21 anys en el cas del servei militar i de 27 a 30 anys en l’edat màxima de reclutament.

«El president rus, Vladímir Putin, ha decidit augmentar el nombre de les Forces Armades a 1,5 milions d’efectius militars. Només és possible garantir la seguretat militar de l’Estat i protegir noves entitats federades i instal·lacions crítiques si enfortim els components estructurals clau de les Forces Armades, va declarar Xoigú davant els mitjans de comunicació presents. També va explicar que es crearan dos nous districtes militars a Moscou i Leningrad. El ministre va assenyalar amb especial afany el fet que totes les mesures s’han de combinar en un Pla Integral per augmentar la composició i la força de l’Exèrcit i sincronitzar-se amb l’entrega de material militar.

Reclutament de contractistes

El titular de Defensa també va asseverar que Rússia «ha de centrar-se en el reclutament de contractistes». El grup armat privat més conegut i important del país euroasiàtic en el dia d’avui és la companyia Wagner, liderada per l’anomenat «cuiner de Putin», Ievgeni Prigojin. S’ha confirmat la presència d’aquest grup mercenari en diferents països del món i estan acusats de crims de guerra en alguns d’aquests com per exemple a Síria o la República Centreafricana.

Per la seva banda, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va afirmar aquest dimarts que l’«Occident col·lectiu» lliura una «guerra proxy» (indirecta) contra Rússia, que segons ell inclou elements «econòmics, financers, legals». «D’aquí, les mesures (d’ampliar l’exèrcit)», va remarcar.

Wagner reivindica més victòries

Notícies relacionades

Precisament, el grup Wagner, que la setmana passada va anunciar la presa de Soledar, va reivindicar nous avenços als voltants d’aquesta localitat, on les forces russes i ucraïneses lliuren acarnissats combats des de fa diverses setmanes. Segons el compte de Telegram de la companyia, les seves unitats controlen ja l’estació ferroviària de Sil i la conquesta de Soledar els permetrà tallar la comunicació entre les localitats de Síversk i Bakhmut, els pròxims objectius de l’ofensiva del Kremlin.

Mentrestant, Ucraïna va suspendre les operacions de recerca i rescat entre la runa d’un edifici de vivendes a la ciutat de Dnipró, on almenys 45 persones, entre elles sis nens, van morir per l’impacte dissabte d’un míssil rus Kh-22.