Escàndol a la Casa Blanca

La troballa de documents confidencials a la residència de Biden, en tres claus

  • Tota l’actualitat del cas

La troballa de documents confidencials a la residència de Biden, en tres claus

EPC

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La troballa de documentació confidencial a la residència i una antiga oficina del president nord-americà, Joe Biden, ha posat en una situació molt complicada l’Executiu. El fiscal especial designat per l’aclarir l’ocorregut ha obert una investigació de la qual han transcendit alguns detalls:

Es van extraviar «sense voler»

L’advocat de la Casa Blanca, Richard Sauber, va expressar aquest dijous la seva confiança que la investigació de l’acabat de designar fiscal especial Robert Hur «demostri» que els documents classificats trobats en una residència i una oficina privades del president, Joe Biden, «es van extraviar sense voler». En un comunicat, Sauber va indicar que «el president i els seus advocats van actuar ràpidament després del descobriment d’aquest error».

El cas de Biden va saltar als mitjans després d’un avís dels seus propis advocats, després de la troballa dels documents confidencials –una desena, segons mitjans nord-americans– al netejar antigues oficines del mandatari a Washington, en un calaix tancat.

Papers de quan era vicepresident

El mateix Biden va confirmar la troballa de nous documents classificats de l’època en què va ser vicepresident de Barack Obama (2009-2017) en una de les seves residències a Delaware (EUA). Aquests documents es van trobar després que se’n descobrissin d’altres de similars a l’oficina privada de Biden al laboratori d’idees Penn Biden Center, un lloc que «no estava autoritzat per a l’emmagatzematge de documents classificats».

Biden va assegurar aquest dijous que està convençut que el conflicte generat pels papers classificats se solucionarà. Els papers en qüestió eren al garatge i en una habitació contigua, va explicar en un comunicat l’advocat de la presidència, que va assegurar que se’n va informar immediatament el Departament de Justícia perquè prengués possessió de les carpetes.

Similituds i diferències amb el cas dels papers de Trump

Biden i Trump semblen haver incomplert les normes sobre la informació confidencial. El primer, al finalitzar el seu mandat de vicepresident el 2017, i el segon, quan va deixar la Casa Blanca el 2021.

Aquests documents confidencials es van trobar al club de Mar-a-Lago del milionari republicà, i en una antiga oficina i al garatge de la casa de Wilmington del president demòcrata.

A causa del seu alt perfil, el ministre de Justícia, Merrick Garland, va entregar les investigacions a dos fiscals especials: Jack Smith, encarregat des del novembre del cas Trump (que també inclou investigacions sobre el seu paper en l’assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 per part dels seus seguidors) i Robert Hur, designat aquest dijous per al cas Biden.

Tots dos dos casos difereixen per l’actitud dels seus principals protagonistes. Mentre que després de la sortida de Trump de la Casa Blanca, els Arxius Nacionals van lluitar per recuperar els documents, en el cas de Biden el president s’ha mostrat disposat a cooperar des del primer moment. En el cas de Trump, un any més tard, van obtenir la restitució de 15 caixes completes de documents, alguns amb un gran valor històric, com una carta que va escriure el dirigent nord-coreà Kim Jong-un.

Persuadida que hi havia més documents extraviats, aquesta agència va demanar, el febrer del 2022, una investigació de la justícia federal. Després de diverses entrevistes a l’entorn de Trump i una visita in situ, la policia federal (FBI) va entrar, a l’agost, a la luxosa residència del republicà a Florida i va recuperar unes trenta caixes addicionals.

Una investigació va mostrar que 18 documents classificats com a «top secret», 53 com a «secrets» i 31 com a «confidencials» eren entre les pertinences.