La invasió russa

Un expert en relacions internacionals prediu quan acabarà la guerra a Ucraïna

Aquest 24 d’octubre es compleixen vuit mesos des que va començar el conflicte bèl·lic entre Moscou i Kíiv

Un expert en relacions internacionals prediu quan acabarà la guerra a Ucraïna

ANATOLII STEPANOV/AFP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dilluns es compleixen vuit mesos des que va començar la guerra que mantenen Rússia i Ucraïna, un conflicte en el qual s’acumulen nombroses incògnites, com la possibilitat real que s’utilitzi armament nuclear, si és aquesta l’avantsala de la tercera guerra mundial o quan podria arribar el desenllaç bèl·lic. 

Per a aquesta última qüestió una veu autoritzada, com la del professor del grau de Relacions Internacions de la Universitat Europea de València Frédéric Mertens, considera que el conflicte es pot pot prolongar encara uns mesos i fins i tot un any. 

Així ho destaca l’expert en una entrevista amb el diari ‘As’ en la qual afirma que el moment del final de les hostilitats no hauria d’anar més enllà d’aquest termini atenent la situació del Kremlin quant al seu Exèrcit: «Tal com està Rússia pel que fa a les Forces Armades, la guerra acabarà d’aquí uns mesos, a tot estirar un any».

Un període que serà més ampli pel que fa a la «normalització de la situació». «Gestionar la pau [per a la qual cosa es necessitaran forces d’intermediació] requerirà molt temps», destaca el catedràtic. Segons la seva opinió, la via diplomàtica és «l’única possible» per posar fi al conflicte, però segons la seva opinió «encara és massa aviat per a això» per una raó: «els ucraïnesos i els russos encara estan mesurant les seves forces respectivament». 

El risc nuclear

Notícies relacionades

Mertens descarta amb rotunditat que el conflicte bèl·lic pugui derivar en una escalada que desemboqui en la tercera guerra mundial, però sí que considera possible «una guerra híbrida», en la qual es barregi l’impacte d’«una guerra econòmica i industrial».

El catedràtic deixa oberta la possibilitat que s’utilitzi armament nuclear en aquest conflicte, si bé incideix que «no seria una bomba nuclear com la d’Hiroshima», sinó «bombes tàctiques nuclears que tindrien objectius militars i que, malgrat matar moltes persones, tindrien un efecte atòmic limitat».