Estats Units

El diluvi a Califòrnia causa almenys 14 morts i obliga a evacuar milers de persones

Les pluges han obligat a evacuar moltes zones, inclosa l’acomodada localitat de Montecito, llar del príncep Enric i la seva dona Meghan Markle

Unes 220.000 llars estaven sense electricitat dimarts al matí, segons el lloc especialitzat PowerOutage

3
Es llegeix en minuts
France Presse

Les fortes pluges que estan tenint lloc aquest dimarts a Califòrnia han causat la mort de 14 persones i han obligat a evacuar moltes zones, inclosa l’acomodada localitat de Montecito, llar del príncep Enric i la seva dona Meghan Markle. «Les tempestes hivernals han causat la mort de 14 californians, o sigui més que els incendis forestals dels últims dos anys», va dir en un comunicat l’oficina del governador de l’estat, Gavin Newsom. «Ens esperen diversos dies de mal temps», va afegir la nota en la qual s’insta la gent a estar «molt atents».

A Paso Robles, una petita localitat entre Los Angeles i San Francisco, un nen de 5 anys va desaparèixer després de ser arrossegat dilluns pel corrent, van informar mitjans locals citant l’oficina del xèrif.

La regió espera pluges intenses, tempestes i vents molt forts al llarg de dimarts, segons el Servei Meteorològic Nacional (NWS). Les autoritats d’emergència de Montecito, a 90 minuts de Los Angeles, van instar a abandonar la zona. «¡VAGIN-SE’N JA! Aquesta és una situació que evoluciona ràpidament. Presti molta atenció a les alertes d’emergència», va dir el departament de bombers en el seu lloc web.

La ciutat amb multimilionàries propietats és especialment vulnerable als esllavissaments de terra. Està al peu d’una cadena muntanyosa que va ser escenari d’un incendi fa cinc anys que va arrasar centenars de quilòmetres quadrats que van desposseir els pendents de la vegetació que normalment manté el terra ferm.

La presentadora de televisió Ellen DeGeneres va publicar un vídeo a Twitter d’un rierol d’aigua marró i embravida. «És una bogeria», va dir als seus seguidors. «El rierol que està al costat de casa nostra mai flueix. Està probablement a uns nou peus (2,7 metres) d’altura, i pujarà uns dos peus més (més de mig metre)». No estava clar quants dels residents del poble, entre els quals també es troben Larry David, Gwyneth Paltrow, Katy Perry i Rob Lowe, van atendre l’ordre d’evacuar.

Celebritats en alerta

L’actriu Jennifer Aniston i la presentadora de televisió Oprah Winfrey, entre d’altres, posseeixen a Montecito cases valorades en milions de dòlars. Els portaveus del duc i la duquessa de Sussex no van respondre a la sol·licitud de comentaris. S’esperava que la zona rebés fins a 200 mil·límetres de pluja en 24 hores.

En els últims 30 dies, Montecito ha rebut pluges «molt per sobre de la nostra mitjana anual», van dir els bombers a Twitter. Fa cinc anys, els esllavissaments de terra provocats per fortes precipitacions van deixar 23 morts a la ciutat. La policia va muntar barricades per impedir l’accés a la ciutat, on diverses carreteres estaven completament inundades, va constatar un periodista de l’AFP.

Localitats assetjades

Aquesta zona no és l’única en la qual es van ordenar evacuacions. Al comtat de Santa Cruz, a prop de San Francisco, més de 30.000 residents també van ser ordenats a sortir d’allà.

Diverses zones van patir precipitacions pròximes al rècord en els últims dies. Els terres estan completament negats i el Servei Meteorològic ha emès avisos d’inundació per a gran part de Califòrnia.

Unes 220.000 llars estaven sense electricitat dimarts al matí, segons el lloc especialitzat PowerOutage.

Notícies relacionades

Tot i que és difícil establir una relació directa entre les tempestes i el canvi climàtic, els científics diuen que l’escalfament del planeta augmenta la freqüència i intensitat dels fenòmens meteorològics extrems.

La tempesta de la setmana passada va deixar desenes de milers de persones sense electricitat, va provocar fortes inundacions i va desencadenar esllavissaments de terra. Es va produir pocs dies després d’un altre diluvi de pluja la nit de Cap d’Any.