Sant Petersburg.

¿Putin o Sàuron?: el Kremlin recrea ‘El Senyor dels Anells’

El president rus ha ofert vuit anells als seus amfitrions reservant-se el novè, gest que molts han relacionat amb el malvat de la saga de Tolkien

  • Guerra Rússia-Ucraïna avui: última hora de la invasió de Putin, en directe

  • Putin ha pres una contundent decisió per final d’any

¿Putin o Sàuron?: el Kremlin recrea ‘El Senyor dels Anells’

Mikhail Metzel/Warner Bros

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dilluns passat 26 de desembre a Sant Petersburg va tenir lloc la tradicional reunió de final d’any de caps d’Estat i de govern de la Comunitat d’Estats Independents (CEI). Per això, l’amfitrió Vladímir Putin va regalar als seus homòlegs uns sorprenents anells d’or blanc i groc, en què està tallat el símbol de l’organització regional, així com les paraules «Bon Any Nou 2023» i «Rússia».

La CEI és una organització supranacional composta per 9 de les 15 antigues repúbliques de la Unió Soviètica, amb l’excepció dels tres estats bàltics (Estònia, Letònia i Lituània).

Així doncs, els vuit anells han sigut entregats als líders de: l’Azerbaidjan, Armènia, Bielorússia, el Kazakhstan, el Kirguizistan, el Tadjikistan, el Turkmenistan, l’Uzbekistan i l’últim, per a Putin. Una referència que els més observadors han relacionat directament amb els nou anells d’‘El Senyor dels Anells’, la mundialment coneguda obra de J.R.R. Tolkien, publicada el 1954-55.

Els nou anells del llibre de l’escriptor britànic són forjats pel Senyor de Mórdor, Sàuron, per esclavitzar els homes.

Un anell per governar tothom

A Ucraïna, la realitat és una altra, ja que el govern ucraïnès ha comparat recentment Rússia amb Mórdor, el regne de Sàuron, i els soldats russos amb els orcs.

A més, els crítics del Kremlin també han comparat Vladímir Putin amb Gòl·lum, la figura corrompuda pel poder de l’Anell Únic. D’altra banda, s’han buscat semblances del president ucraïnès Volodímir Zelenski amb Frodo, que té la missió de destruir l’Anell Únic.

Notícies relacionades

Finalment, a la ràdio russa Kommersant FM, el periodista Dmitri Drize, menys entusiasta, ha assenyalat que la idea d’una «comunitat de l’anell» entre els nou líders «no és realment la nostra principal preocupació donada les circumstàncies actuals».

En definitiva, sigui una referència al ‘Senyor dels Anells’ o no, aquest regal sembla tenir un fort simbolisme i dona testimoni d’una certa voluntat de Moscou d’establir una forma de fidelitat i unió dels seus socis, que es podria utilitzar, entre altres coses, per extingir les tensions internes.