Guerra a l’Est

Putin envia músics al front d’Ucraïna per aixecar la moral de les tropes

  • El Ministeri de Defensa anuncia la creació d’una «brigada creativa de primera línia», amb vocalistes i músics

Putin envia músics al front d’Ucraïna per aixecar la moral de les tropes

Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de Vladímir Putin enviarà músics al front per mirar d’aixecar la moral de les tropes desplegades a la guerra d’Ucraïna. El Ministeri de Defensa rus ha anunciat la creació d’una «brigada creativa de primera línia», amb vocalistes i músics, que es desplaçarà cap a les posicions militars controlades pels russos, tal com avança la BBC, citant fonts de la intel·ligència britànica. Aquest mateix diumenge el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, s’ha desplaçat fins al front i, des d’un helicòpter, ha inspeccionat les posicions ocupades per les tropes.

Aquesta nova brigada es compondrà d’una barreja de soldats ja mobilitzats al front però que, donades les seves habilitats musicals, seran ressituats en aquesta nova divisió, així com músics professionals que voluntàriament s’enrolin en l’exèrcit per reforçar l’esmentada brigada. La intel·ligència britànica qüestiona l’impacte que pot arribar a tenir entre les tropes, ja que dubta que realment pot distreure els soldats davant «taxes de baixes molt altes, lideratges deficients, problemes salarials, falta d’equip i municions, i falta de claredat sobre els objectius de la guerra», segons recull la BBC.

L’anunci de la creació d’aquesta nova brigada de músics pel Kremlin coincideix amb el missatge publicat aquesta mateixa setmana per l’OTAN, en què diversos militars de diferents estats pertanyents a l’aliança militar feliciten el Nadal a les tropes ucraïneses cantant una nadala, des de Letònia.

Notícies relacionades

El president rus, Vladímir Putin, va preparar divendres els pròxims passos a fer en el camp de batalla a Ucraïna durant una reunió extraordinària amb la plana major dels Exèrcits que combaten al país envaït. «Camarades oficials, avui escoltarem els comandants a cada flanc operatiu. M’agradaria conèixer les seves propostes sobre les nostres accions a curt i mitjà termini», va assegurar Putin, segons va informar dissabte el Kremlin. Després de l’esmentada reunió, el ministre Xoigú es va desplaçar cap al front i «va fer especial atenció» a l’organització dels subministraments per a les tropes, les condicions de vida i també la feina dels serveis mèdics i de la rereguarda, afegeix la nota castrense.

La setmana passada Putin va admetre que la campanya es podria allargar en el temps, i va destacar com a èxits l’annexió de quatre regions ucraïneses, tot i que Moscou no les controli del tot, i la conversió de l’Azov en un mar interior rus. Diversos alts càrrecs ucraïnesos han assegurat aquests dies que el Kremlin prepara una gran ofensiva a principis del 2023 i no descarten que l’Exèrcit rus intenti de nou prendre la capital, Kíiv. Sobre això, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va opinar que «Rússia s’està preparant per a una llarga guerra» i es va mostrar convençut que Putin «llançarà noves ofensives».