Investigació en marxa

Una vicepresidenta i quatre càrrecs més del Parlament Europeu, acusats d’acceptar suborns de Qatar

La fiscalia belga investiga «actes de corrupció» i «blanqueig de capitals» a europarlamentaris per «un país àrab»

La premsa apunta a l’emirat, que podria haver influït en les decisions de la institució a canvi d’importants sumes de diners

Una vicepresidenta i quatre càrrecs més del Parlament Europeu, acusats d’acceptar suborns de Qatar

GIANNIS PAPANIKOS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Cinc persones, entre elles un exeurodiputat i una vicepresidenta del Parlament Europeu, han sigut detingudes aquest divendres a Brussel·les en el marc d’una investigació realitzada per un jutge financer sota les sospites de pràctiques de presumpta corrupció per part d’un «país del Golf» en el si del Parlament Europeu, ha anunciat l’oficina del fiscal federal belga.

El país no és esmentat per la fiscalia. Segons els diaris belgues ‘Le Soir’ i ‘Knack’, és Qatar els funcionaris dels quals haurien intentat corrompre –entre ells– un socialista italià electe, Pier-Antonio Panzeri, que va ser eurodiputat del 2004 al 2019 i ara dirigeix una associació de la lluita contra la violació dels drets humans; i una vicepresidenta del Parlament Europeu, la socialdemòcrata grega Eva Kaili.

La investigació apunta, entre altres coses, actes de «corrupció» i «blanqueig de capitals» en banda organitzada, segons un comunicat de premsa de la fiscalia.

Durant diversos mesos, els investigadors belgues «van sospitar que un país del Golf estava influint en les decisions econòmiques i polítiques del Parlament Europeu, pagant importants sumes de diners o oferint importants regals a tercers amb una posició política i/o una estratègia significativa» dins d’aquesta institució. Així mateix, els beneficiaris són personalitats amb «una posició política i/o estratègica significativa» al Parlament.

Segons han informat els mitjans internacionals ‘Le Soir’ i ‘Knack’, el secretari general de la Confederació Sindical Internacional (CSI), l’italià Luca Visentini figura entre els detinguts al costat de Panzeri, un assistent parlamentari i el director d’una ONG.

Registrades 16 propietats

La identitat dels arrestats no ha sigut revelada per l’oficina del fiscal federal, que té jurisdicció a Bèlgica per a casos de terrorisme i crim organitzat. Divendres al matí, com a part d’aquesta investigació d’un jutge de Brussel·les, la policia ha portat a terme 16 registres en diversos municipis de la capital belga (on té la seva seu el Parlament Europeu).

A més de les quatre detencions, la policia ha aconseguit «uns 600.000 euros en efectiu», així com «equips informàtics i telèfons mòbils» el contingut dels quals serà analitzat. «Aquesta operació estava dirigida en particular als assistents parlamentaris que treballaven al Parlament Europeu. Entre els detinguts hi ha un exparlamentari europeu», indica, a més, la fiscalia.

Els presumptes avantatges que Qatar aconseguiria amb els suborns podrien estar relacionats amb el desig de millorar la seva reputació, criticada pel seu historial en matèria de drets humans i tracte als treballadors.

Crítiques a Qatar

Qatar, seu de la Copa del Món del 2022, que finalitza d’aquí 10 dies, ha sigut acusat per diverses ONG de descuidar les condicions de treball i de vida dels seus centenars de milers de treballadors migrants procedents d’Àsia i l’Àfrica.

Notícies relacionades

En resposta, Doha ha presentat reformes sense precedents del codi laboral, ben acollides pels sindicats, que, tanmateix, exigeixen una aplicació més rigorosa.

A més, la justícia francesa investiga des de fa tres anys les sospites de corrupció durant un dinar francoqatarià a l’Elisi a finals del 2010, que hauria influït en l’adjudicació del Mundial del 2022 a Qatar.

Temes:

Qatar UEFA