Tensió bèl·lica

El ‘marine’ dels EUA empresonat a Rússia se sent ofès després de l’intercanvi de Griner

El conegut com a ‘mercader de la mort’, bescanviat per la jugadora de bàsquet, ja es troba en territori rus

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’ex ‘marine’ nord-americà Paul Whelan, empresonat a Rússia des del 2018 i acusat d’espionatge, ha dit que està decebut amb el Govern per no haver fet més per alliberar-lo. El mateix dia en què la jugadora de bàsquet nord-americana Brittney Griner va ser entregada als EUA, Whelan es va alegrar de l’alliberament de Griner, però va lamentar que no s’hagi fet més perquè ell segueixi el mateix camí. Els Estats Units i Rússia van portar a terme un intercanvi de presoners entre Griner i el traficant d’armes rus Víktor But, conegut com ‘el mercader de la mort’. But ja es troba en territori rus. La televisió pública va mostrar imatges d’una conversa telefònica entre But i la seva dona, Alla, i la seva mare, Raisa, en què el rus diu que «tot està bé».

El retorn del conegut com ‘el mercader de la mort’ a Rússia també va ser confirmat per la diputada Maria Bútina, que en el passat va passar 15 mesos en una presó dels EUA després de ser acusada de «conspiració» i actuar suposadament com a «agent estranger» sense autorització.

Notícies relacionades

D’acord amb les autoritats aèries russes, l’avió que transporta But va fer una breu escala a Makhatxkalà (sud de Rússia) per posar combustible.

L’estrella de bàsquet Griner va ser detinguda al febrer i condemnada a l’agost a 9 anys de presó a Rússia per càrrecs de possessió i contraban de drogues, mentre que But complia una condemna de 25 anys de presó als EUA per tràfic d’armes. L’intercanvi de But per Griner ha tingut lloc avui als Emirats Àrabs Units.