Canvi de presoners

Rússia i els EUA intercanvien la basquetbolista Brittney Griner pel traficant d’armes Víktor Bout

Detinguda per possessió i tràfic de drogues, als Estats Units es defensava que l’esportista estava sent utilitzada com a peó polític

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El Ministeri d’Exteriors de Rússia ha anunciat un intercanvi de presoners entre la jugadora nord-americana de bàsquet Brittney Griner i el ciutadà rus Víktor Bout, un traficant d’armes anomenat ‘el mercader de la mort’.

L’intercanvi ha tingut lloc aquest dijous a l’aeroport d’Abu Dhabi, segons van informar agències de notícies russes. Posteriorment, un funcionari nord-americà ha confirmat la notícia indicant que la jugadora està sota custòdia del seu país.

Griner havia sigut empresonada a Rússia acusada de possessió i contraban de drogues il·legals. La seva condemna, 9 anys de presó.

Per la seva banda, Víktor Bout és un traficant d’armes rus que complia condemna als Estats Units.

Brittney Griner, de 32 anys, és doble campiona olímpica i set vegades jugadora ‘all-star’ a l’Associació Nacional de Bàsquet Femení dels EUA (WBNA). Coneguda com a ‘BG’ pels aficionats al bàsquet, ha jugat per a l’UMMC Ekaterinburg a Rússia durant la temporada baixa d’hivern de la WNBA des del 2014, club en el qual també han militat altres jugadores nord-americanes com ara Sue Bird, Diana Taurasi i Candace Parker.

En el moment del seu arrest ‘BG’ es dirigia a Iekaterinburg, a 1.400 km (870 milles) a l’est de Moscou, per unir-se al seu club per disputar els ‘play-off’ després de passar un temps als Estats Units. Va ser detinguda a l’aeroport Xeremétievo de Moscou el 17 de febrer amb cartutxos de vaporitzador que contenien oli de cànnabis al seu equipatge.

Marihuana receptada per a les seves lesions

La jugadora tenia una recepta als Estats Units que possibilitava l’ús medicinal de marihuana per alleujar el dolor de les lesions cròniques que pateix. Aquesta droga té menys efectes secundaris que alguns analgèsics i és un tractament comú entre atletes en llocs on és legal. A Rússia, però, la marihuana és il·legal tant amb finalitats medicinals com recreatius.

La detenció de la jugadora es va produir una setmana abans que Rússia portés les relacions amb Occident al seu nivell més baix en dècades a l’envair Ucraïna.

Griner es va declarar culpable dels càrrecs de possessió i contraban de drogues il·legals, però va insistir que havia comès un «error honest» i que no tenia la intenció d’infringir la llei russa. Ella va testificar que no entenia com els cartutxos van acabar al seu equipatge i va especular que podria haver-los empaquetat sense adonar-se’n mentre s’afanyava a agafar el seu vol.

«No tenia intenció, no conspirava ni planejava cometre aquest crim», va dir al tribunal. «Sé que tothom continua parlant de peons polítics i política, però espero que això sigui lluny d’aquesta sala del tribunal».

En la seva apel·lació fallida, va dir que la quantitat de marihuana al seu equipatge havia sigut només lleugerament superior a la considerada legalment insignificant. Els seus advocats van dir que, en qualsevol cas, la sentència de nou anys en una colònia penal a què va ser condemnada era summament desproporcionada.

El fracàs de l’apel·lació de Griner el 25 d’octubre va aplanar el camí perquè fos traslladada d’un centre de detenció a prop de Moscou a una colònia penal en un altre lloc de Rússia. Els seus advocats van dir el 17 de novembre que l’havien portat a la Colònia Penal Femenina IK-2 a Iavas, una ciutat a la regió de Mordòvia al sud-est de Moscou.

Reacció dels EUA

Notícies relacionades

Funcionaris nord-americans i destacats atletes van afirmar que Griner havia sigut detinguda i condemnada per error i van demanar el seu alliberament immediat, dient que estava sent utilitzada com un peó polític.

El president dels Estats Units, Joe Biden, es va reunir amb la dona de Griner, Cherelle, al setembre per dir-li que estava treballant per assegurar l’alliberament de Griner al més aviat possible. Les inicials i el número de la samarreta de Griner, el 42, es van gravar a les pistes dels 12 equips de la WNBA aquesta temporada. Juntament amb molts missatges de suport de tot l’esport dels EUA.