Apel·lació denegada

La justícia russa rebutja el recurs de la basquetbolista Brittney Griner i li manté els 9 anys de presó

La jugadora, condemnada per portar oli de cànnabis a la maleta, reitera el seu «error» i demana clemència perquè «no hi havia mala intenció»

La justícia russa rebutja el recurs de la basquetbolista Brittney Griner i li manté els 9 anys de presó

EVGENIA NOVOZHENINA

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

La justícia russa ha rebutjat aquest dimarts el recurs d’apel·lació de la basquetbolista nord-americana Brittney Griner i va mantenir en vigor la condemna de 9 anys de presó per possessió i contraban de drogues.

L’escola judicial del Tribunal de la regió de Moscou va considerar legal la pena dictada contra l’esportista nord-americana detinguda el febrer passat amb diversos cartutxos d’oli de cànnabis a la maleta.

Alhora, sí que va dictaminar que cada dia que la condemnada passa en presó preventiva a Moscou, on es troba des de fa vuit mesos, comptarà com un dia i mig de la seva pena total. «Fora d’això, la sentència es manté sense canvis», assenyala la sentència.

En principi, la campiona olímpica i mundial, a qui li queden per complir uns vuit anys de presó, possiblement serà traslladada pròximament a una presó per a dones.

Griner, que va complir 32 anys fa una setmana, va assistir per videoconferència a la vista celebrada a la ciutat de Krasnogorsk, on també va acudir Elizabeth Rood, encarregada de negocis de l’ambaixada dels EUA a Rússia.

«No hi havia mala intenció»

«Nou anys de presó és massa (...) i gent que comet crims molt més terribles rep penes menors. Demano que es revisi la sentència. Lamento el meu error. Soc culpable, però no hi havia mala intenció. Espero que el tribunal ho tingui en compte», va dir Griner durant el seu torn de paraula.

La vigília ja va assegurar a través dels seus advocats que no esperava «miracles», tot i que sí que el tribunal escoltés els arguments de la defensa.

Els defensors de l’esportista havien demanat aquest dimarts al Tribunal de la regió de Moscou que absolgués Griner o reduís la pena, mentre la fiscalia va sol·licitar mantenir-la en ferm.

«Considerem que el Tribunal de Khimki va establir erròniament la intenció delictiva. Griner no la tenia», va dir un dels advocats de l’esportista. Va afegir: «Ella va acceptar plenament la seva culpabilitat i el tribunal va considerar només parcialment el seu reconeixement de culpa».

Segons la seva opinió, la decisió emesa a l’agost és injusta i «extraordinàriament severa» a causa tant de la petita quantitat de cànnabis requisada com dels seus èxits esportius i les seves activitats humanitàries.

El president dels EUA, Joe Biden, ha demanat insistentment l’alliberament de la jugadora, una de les grans estrelles del bàsquet mundial.

L’agost passat el tribunal de Khimki va considerar l’esportista «culpable de cometre el delicte» estipulat pels articles 228 i 229.1 del codi penal rus (tinença i tràfic de drogues).

Proposta de canvi

L’esportista, que va ser detinguda en un aeroport de Moscou amb oli de cànnabis entre les seves pertinences, va acceptar la decisió, tot i que durant el judici va demanar clemència després d’admetre el seu error.

Els seus advocats, que van posar en dubte com a prova les mostres de cànnabis preses per la policia russa després de la seva detenció, van recórrer la sentència el 15 d’agost.

La legislació russa castiga amb un màxim de 10 anys de presó el delicte comès per la nord-americana, de 2,06 metres i que milita a l’equip rus UMMC de Iekaterinburg.

Notícies relacionades

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va proposar al seu col·lega rus, Serguei Lavrov, el canvi de Griner i el també nord-americà Paul Whelan, condemnat a 16 anys per espionatge, pel «mercader de la mort», el rus Victor But, que compleix 25 anys de presó en una presó nord-americana.

La Casa Blanca va rebutjar la «contraposada» de Rússia, que volia incloure un segon pres rus en l’intercanvi, el txetxè Vadím Krasikov, segons va informar la CNN.

Temes:

Rússia