El Partit Comunista Xinès anuncia un relaxament de les restriccions pandèmiques per al 2023

El gir en la política de ‘zero covid’ es deu al baix risc de la variant òmicron i a la vacunació massiva, que ja abasta el 90% de la població

El Partit Comunista Xinès anuncia un relaxament de les restriccions pandèmiques per al 2023
3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La cúpula del Partit Comunista Xinès (PCX) va instar en una reunió a «optimitzar» les mesures antipandèmiques durant l’any vinent en un moment en què el país asiàtic està començant a relaxar algunes de les restriccions de la política de zero covid, recull avui la premsa local.

El politburó del PCX, compost per 24 membres, va indicar durant la trobada, presidida pel secretari general de la formació i president del país, Xi Jinping, que la Xina apuntarà a «coordinar millor la prevenció i el control epidèmics i el desenvolupament econòmic i social», segons l’agència estatal Xinhua.

La reunió del politburó també va tractar assumptes econòmics, amb l’organisme apuntant a una «millora general» en un 2023 en què se centrarà a «estabilitzar el creixement, l’ocupació i els preus», així com a «prevenir i desactivar riscos importants de forma efectiva».

La cúpula del PCX també va voler garantir la continuïtat de la seva política fiscal «proactiva» i la seva política monetària «prudent», mentre va insistir en la promoció d’un desenvolupament tecnològic que faci que la Xina deixi de ser dependent d’altres països.

Zhang Zhiwei, analista de Pinpoint Asset Management citat pel diari hongkonguès South China Morning Post, va destacar alguns «missatges positius» del politburó, com la promesa d’«impulsar la confiança dels mercats amb vigor», cosa que, segons la seva opinió, anticipa unes polítiques «més amables» envers els actors del mercat el 2023.

«Un altre missatge important és ‘prendre mesures més fortes per atraure la inversió estrangera’, cosa que indica que el Govern reconeix el risc que les cadenes de subministrament es mudin fora de la Xina», apunta l’expert.

En els últims dies, els mitjans de comunicació oficials han estat minimitzant, a través de diferents articles i entrevistes a experts, el risc de la variant òmicron, un gir d’argument que es produeix en un moment en què la Xina ha començat a relaxar a comptagotes algunes de les mesures més estrictes de la política de zero covid, vigent des de fa gairebé tres anys.

La vice primera ministra, Sun Chunlan, a càrrec de supervisar la política de ‘zero covid’, va assegurar la setmana passada que la baixa patogenicitat del virus i l’alta taxa de vacunació de més del 90% de la població, entre altres factors, han «creat les condicions» perquè el país «ajusti les mesures contra la pandèmia» al ser en «una nova situació».

En aquest context, algunes ciutats han començat a relaxar les estrictes mesures de prevenció de la política de ‘zero covid’, que consisteix en l’aïllament de tots els contagiats i els seus contactes pròxims, estrictes controls fronterers, confinaments parcials o totals als llocs on se’n detecten casos i proves PCR constants a la població urbana.

En urbs com Pequín, ja no s’exigeix una prova PCR realitzada en les 48 hores prèvies per entrar en establiments com supermercats o oficines, però sí que es necessita per ingressar en restaurants i altres establiments.

Els canvis arriben després que el cansament davant les restriccions desemboqués en protestes en ciutats com Pequín, Xangai, Canton o Wuhan, on es van cridar consignes com «no vull PCR, vull menjar» o «torneu-me la meva llibertat».

Notícies relacionades

L’Executiu xinès també ha emfatitzat en la necessitat d’«accelerar» la vacunació de la gent gran, un dels grups més vulnerables però també un dels més reticents a inocular-se.

Segons les xifres oficials, des del començament de la pandèmia van morir 5.235 persones a la Xina, on alguns estudis sostenen que el ‘zero covid’ ha salvat milions de vides.