Llei migratòria

França vol incentivar les expulsions d’immigrants en situació irregular

  • El Govern francès presenta les directrius d’una nova llei migratòria que vol aprovar a principis de l’any que ve

  • El text també crearà un nou permís de residència d’un any per als estrangers que treballin en sectors amb escassetat de mà d’obra

França vol incentivar les expulsions d’immigrants en situació irregular

LUDOVIC MARIN / AFP

4
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

¿Una nova llei migratòria equilibrada? ¿O una demostració més de la política de mà dura del president Emmanuel Macron contra les persones migrants? El Govern francès ha presentat aquest dimarts a la tarda a l’Assemblea Nacional les directrius d’una nova llei migratòria que pretén aprovar a principis de l’any que ve. Presentada com un «text equilibrat» per l’Executiu centrista, es tracta sobretot d’un projecte legislatiu destinat a promoure i accelerar les expulsions d’estrangers en situació irregular, tot i que també crearà un nou permís de residència per als immigrants que treballin en sectors amb escassetat de mà d’obra. 

«Aquest text serà equilibrat (...). Només podem acollir amb dignitat si fem respectar el nostre dret», va assegurar la primera ministra Élisabeth Borne a l’inici d’un debat parlamentari sobre la política migratòria, però bastant centrat entorn del mediàtic projecte de llei. L’administració gal·la «ha de decidir a qui vol i pot acollir i els que no vol», va afegir Borne sobre el text, la presentació del qual al Consell de Ministres està prevista per al gener.

«Massa regles ens impedien expulsar»

«Massa regles ens impedien expulsar»Tot i que des de l’Executiu macronista insisteixen que no només resultarà un text de mà dura contra els estrangers, nombroses associacions humanitàries van expressar la seva preocupació sobre aquest projecte de llei. Consideren que la majoria de mesures van encaminades a promoure i accelerar les expulsions de migrants en situació irregular, una exigència habitual de la ultradreta francesa, que no dubta a instrumentalitzar successos tràgics per defensar aquesta idea.

«Aquells que cometen delictes no poden continuar al nostre terreny nacional», va afirmar el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, un ambiciós dirigent que forma part del sector més conservador del macronisme i que sona com un dels possibles successors de Macron a partir del 2027. Segons va comentar Darmanin, que vol fer d’aquesta llei la seva vitrina política, expulsaran de França tots aquells estrangers condemnats per delictes «relacionats amb la violència contra les dones, contra els policies o el tràfic de drogues», entre d’altres. «Fins ara massa regles ens impedien expulsar un criminal del nostre territori», va afegir.

El text, que representarà la 29a llei migratòria impulsada a França des de 1980, també establirà una ordre d’expulsió gairebé automàtica per als sol·licitants d’asil a qui deneguin la seva petició. «Aquesta mesura em sembla problemàtica», va criticar Pierre Henry, president de l’associació France Fraternités, que recorda que «les prefectures ja emeten ara les ordres d’expulsions com si fossin panets».

A més, la legislació reduirà de manera dràstica els recursos legals que poden emprendre aquells als quals deneguen l’asil o reben una ordre d’expulsió. També promourà que les demandes d’asil siguin examinades per un únic jutge, en lloc de ser tractades de manera col·legial, cosa que pot afavorir un tractament més arbitrari, adverteixen les associacions. I s’exigirà aprovar un examen de francès per obtenir un permís de residència.

Regularitzar treballadors de la restauració o la construcció

Regularitzar treballadors de la restauració o la construccióDurant l’última dècada, les ordres d’expulsió de migrants es van multiplicar per dos a França i es va passar d’unes 60.000 el 2011 a més de 120.000 el 2019. Però poc més d’un 10% d’aquestes acaben efectuant-se, a causa de la difícil coordinació amb els països d’origen. «Hem de ser més eficaços a l’hora de portar-los a les seves fronteres», va reconèixer Darmanin, tot i que va presumir que «l’últim any hem augmentat en un 21% les expulsions efectuades».

Notícies relacionades

Per compensar el seu costat més coercitiu, el nou projecte de llei inclourà un nou permís de residència, d’un any (renovable) –una durada més curta que els permisos de residència convencionals– per a les persones migrants que treballin en sectors amb escassetat de mà d’obra, com la restauració, la construcció o l’agricultura. També s’ampliarà una llista que ja existia d’aquelles «professions en tensió», en les qual s’autoritza contractar migrants sense papers. I l’Executiu ha promès augmentar en un 25% els fons destinats a la integració, a més d’agilitar els tràmits burocràtics, sovint kafkians, per demanar un permís de residència.

«Hem de sortir de la situació actual en què tothom perd», va afirmar el ministre de Treball, Olivier Dussopt, sobre una regularització d’immigrants impulsada després de les queixes en els últims mesos de la patronal per la falta de mà d’obra. Segons va precisar aquest ministre, aquesta mesura no comportarà una regularització massiva dels 600.000 o 700.000 estrangers sense documentació en regla que es calcula que viuen a França. En realitat, afectarà unes desenes de milers de persones. «Els anuncis sobre la regularització han quedat reduïts a una porció mínima», va lamentar la diputada Elsa Faucillon, de la coalició d’esquerres NUPES. «L’únic efecte crida que comportarà aquesta llei serà el de les idees d’extrema dreta», va advertir.