Petroli

El G-7 segueix l’exemple de la UE i posa un límit de 60 dòlars al barril de cru rus

  • Els set països reafirmen la seva intenció d’«eliminar el cru i els productes petrolers d’origen rus» dels seus «mercats domèstics»

El G-7 segueix l’exemple de la UE i posa un límit de 60 dòlars al barril de cru rus
2
Es llegeix en minuts
EFE

El club de nacions industrialitzades del G-7 i Austràlia van acordar aquest divendres un límit de 60 dòlars al barril de cru rus transportat per via marítima, en línia amb la decisió dels països de la Unió Europea (UE). Amb aquest pas, els Estats Units, el Canadà, el Japó, el Regne Unit, Itàlia, França i Alemanya –que ostenta la presidència de torn– pretenen evitar que Rússia «es beneficiï de la seva guerra d’agressió contra Ucraïna», van anunciar en un comunicat. A més, la mesura, que entrarà en vigor el 5 de desembre o «poc després», té l’objectiu de «recolzar l’estabilitat dels mercats d’energia globals i minimitzar els efectes econòmics de la guerra russa d’agressió, en especial per als països d’ingressos baixos i mitjans».

Per implementar la decisió, els membres del club dels set prohibiran a les seves navilieres prestar serveis que permetin en l’àmbit global el transport de cru rus i els seus derivats, tret que aquests siguin comprats al preu especificat o per sota. «Reafirmem la nostra intenció d’eliminar el cru i els productes petrolers d’origen rus dels nostres mercats domèstics. Aquest compromís no es veu modificat per la implementació del límit», va remarcar el comunicat.

Per contra, la mesura té l’objectiu de permetre un subministrament energètic estable a tercers països limitant, alhora, els ingressos de Rússia, va assenyalar el G-7. Amb això, els interessos econòmics dels esmentats tercers països no es veuen perjudicats, ja que les importacions sota el límit «ajudaran a restringir els preus de l’energia i limitar la capacitat de Rússia de continuar beneficiant-se dels guanys extraordinaris que ha estat obtenint amb la guerra».

Tot i que el límit entrarà en vigor a partir de dilluns vinent, 5 de desembre, s’inclourà una excepció temporal per permetre les transaccions que afectin al cru que ja hagi sigut carregat a bord del barco corresponent abans d’aquesta data. El club dels set també es compromet a coordinar, en la mesura que sigui possible, la implementació del límit per minimitzar la càrrega resultant per a les empreses.

Notícies relacionades

D’altra banda, el comunicat va reiterar el propòsit del G-7 d’introduir un límit als derivats del petroli d’origen rus a partir del 5 de febrer del 2023 i va afegir que hi haurà límits diferents per als productes refinats d’alt i baix valor. Finalment, els països es van reservar la possibilitat de revisar el preu i ajustar-lo «segons sigui adequat», tenint en compte factors com la seva efectivitat i el potencial impacte per al club i els seus aliats.

Els països de la UE també van arribar aquest divendres a un acord per fixar un límit de 60 euros per barril, en un moment que la moneda comunitària es troba gairebé equiparada amb el dòlar. Aquesta decisió no afectarà directament el bloc comunitari, que a partir de dilluns que ve aplicarà un embargament total al cru rus –menys el que compra Hongria per oleoducte– tot i que sí que prohibirà que les navilieres europees transportinr el cru rus a tercers països si es ven per sobre del preu fixat.

Temes:

Rússia Petroli