Pregunta masclista

Les primeres ministres de Finlàndia i Nova Zelanda: «No ens reunim perquè siguem dones»

Ardern ha reaccionat preguntant al seu torn si algú faria la mateixa pregunta a l’expresident nord-americà Barack Obama i a l’ex primer ministre neozelandès John Key quan es van reunir en el passat

Les primeres ministres de Finlàndia i Nova Zelanda: «No ens reunim perquè siguem dones»

AFP

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La primera ministra neozelandesa, Jacinda Ardern, i la seva homòloga finlandesa, Sanna Marin, han declarat aquest dimecres a Auckland que es reuneixen perquè són primeres ministres i no perquè són dones, al rebutjar estereotips sexistes.

Les dues caps d’Estat han reaccionat així a la pregunta d’un periodista en una roda de premsa sobre la seva afinitat perquè tenen una edat semblant. Ardern i Marin han rebutjat la insinuació i han remarcat el potencial econòmic entre els dos països. «Molta gent es pregunta: ¿Es reuneixen perquè tenen la mateixa edat i moltes coses en comú –en política i altres assumptes– o poden els neozelandesos esperar acords entre els nostres països més endavant?», ha qüestionat el periodista.

Ardern ha reaccionat preguntant al seu torn si algú faria la mateixa pregunta a l’expresident nord-americà Barack Obama i a l’ex primer ministre neozelandès John Key quan es van reunir en el passat.

«La meva primera pregunta és si algú va preguntar alguna vegada a Barack Obama i a John Key si es van reunir perquè tenien una edat similar. Per descomptat, tenim una proporció d’homes més gran en política, és la realitat, perquè el fet que dues dones es reuneixin no és simplement pel seu gènere», ha declarat la primera ministra neozelandesa.

Exportacions

Ardern ha afegit que Finlàndia, que exporta a Nova Zelanda per valor de 199 milions de dòlars neozelandesos (123 milions de dòlars o 119 milions d’euros), té empreses com Nokia i produeix biocombustibles i fins i tot ascensors que Nova Zelanda compra.

La cap d'Estat ha afegit que Nova Zelanda exporta uns 14 milions de dòlars neozelandesos (11,85 milions de dòlars o 11,44 milions d’euros) a Finlàndia, sobretot vi i carn de vedella, i que hi ha «un potencial enorme» entre tots dos països.

Ardern ha recordat que els dos països es beneficiaran del tractat de lliure comerç que la Unió Europea i Nova Zelanda van acabar de negociar a principis d’aquest any i que encara ha de ser firmat i ratificat.

La primera ministra finlandesa, de visita oficial a Nova Zelanda entre el 29 de novembre i l’1 de desembre, també ha reaccionat ferma a la pregunta: «Ens reunim perquè som primeres ministres, per descomptat».

Notícies relacionades

Marin ha declarat que ha viatjat a Nova Zelanda amb una delegació d’empresaris i ha remarcat que els dos països tenen molt potencial en sectors com el tecnològic per garantir la independència en el sector.

«Realment em preocupa la dependència que tenim ara de països autoritaris amb referència a noves tecnologies, l’estructura digital en les nostres societats», ha manifestat la primera ministra finlandesa.