Interlocutor amb Occident

La mort sobtada del canceller bielorús aixeca sospites

  • El polític era un dels homes de confiança de Lukaixenko i va advocar per la mediació bielorussa en el conflicte russo-ucraïnès

La mort sobtada del canceller bielorús aixeca sospites
2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Vladímir Makei, ministre d’Exteriors de Bielorússia, era un dels homes de confiança del president Aleksandr Lukaixenko. Dissabte va morir sense previ avís. No tenia problemes de salut previs coneguts i no s’ha donat cap explicació oficial. El mateix ministeri en el qual va treballar durant una dècada va publicar a les xarxes socials que el polític «havia mort sobtadament», sense apuntar la causa directa de la mort. Mitjans estatals com Belta van publicar que «el cor del ministre d’Afers Exteriors Vladímir Makei es va aturar el 26 de novembre de 2022. ¡De sobte

Сегодня скоропостижно скончался Министр иностранных дел Республики Беларусь Владимир Макей

Posted by МИД Беларуси on Saturday, November 26, 2022

La falta de detalls respecte a la mort del polític i diplomàtic fa saltar algunes alarmes i alimenta els rumors, en el dia d’avui cap sense confirmar. Des de fonts oficials la seva figura està sent commemorada amb frases com «és difícil imaginar una Bielorússia moderna sense Makei» o «va estar durant molt temps a l’Olimp polític». Des del principi del conflicte russo-ucrainès el mort canceller va postular el seu país com un possible mediador, un estatus que ja va tenir amb la firma dels acords de Minsk I i II. Només uns quants dies abans de la seva mort va assistir amb Lukaixenko a la cimera de l’Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva, una aliança militar en la qual Rússia és el màxim actor.

Confiança de Lukaixenko

Makei, que parlava anglès, alemany, bielorús i rus, era el principal interlocutor del règim amb Occident. La seva defensa de Lukaixenko a l’estranger el va convertir en un dels seus homes de confiança. Així va quedar demostrat el 2020, quan Makei va ser l’únic dels ministres que es va mantenir en el càrrec després que el líder bielorús canviés tot el seu gabinet després de les eleccions presidencials i les conseqüents protestes contra el Govern. Durant la contestació que va posar contra les cordes el règim, Makei va defensar Lukaixenko i va sostenir que «qui no estigui d’acord amb la política del nostre país pot abandonar el ministeri», a més de prohibir al personal d’Exteriors participar en les manifestacions. Durant anys va buscar l’equilibri entre Occident i Rússia per beneficiar Bielorússia.

Va ser ell qui va donar la cara per dir després de les maniobres conjuntes Moscou-Minsk en territori bielorús que els soldats russos abandonarien el país. Setmanes més tard va començar l’ofensiva russa sobre Ucraïna i, des de Bielorússia, van entrar les tropes que es dirigien a Txernòbil i Kíiv.

A Rússia era també un home respectat, tal com reflecteixen les paraules del seu homòleg Serguei Lavrov. «Vladímir Vladimirovitx Makei [l’ús del patronímic denota respecte] era un autèntic amic de Rússia, que va fer una contribució única al desenvolupament de la cooperació bilateral», va assegurar Lavrov en el telegrama oficial de condolença del Ministeri d’Afers Estrangers rus.

 

Notícies relacionades