Reunió diplomàtica

Putin reforça la seva aliança energètica amb el Kazakhstan

Els presidents de les dues economies més grans de l’espai postsoviètic acorden el subministrament mutu de petroli, gas i electricitat, i apunten a una cooperació política més gran

Putin reforça la seva aliança energètica amb el Kazakhstan

Mikhail Klimentyev (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El president del Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, va començar la seva tot just reestrenada segona legislatura visitant el president rus, Vladímir Putin. En aquesta reunió en el marc del fòrum interregional d’Orenurgo s’ha emfatitzat la importància de la relació entre les dues principals economies de l’espai postsoviètic, especialment en el comerç entre els dos països respecte al petroli, gas i electricitat. En l’acord que van firmar els dos líders s’esmenta tant el subministrament mutu –els dos països compten amb hidrocarburs– com el trànsit d’aquestes matèries primeres a través dels oleoductes i gasoductes internacionals.

El president de Rússia també va apuntar a la cooperació en sectors com la política i assumptes humanitaris, sobre els quals «s’estan esbossant nous projectes conjunts». Al final de la trobada els dos mandataris han firmat un document conjunt de commemoració del 30è aniversari –el 22 d’octubre– de l’establiment de relacions diplomàtiques entre el Kazakhstan i Rússia.

Tres dècades de relació

«Avui firmem una declaració dedicada a aquesta data històrica. Rússia sempre ha sigut i és un aliat estratègic per al Kazakhstan, un Estat amb què tenim relacions molt pròximes en diverses esferes» va assegurar Tokayev al final de la trobada. El líder kazakh va remarcar que la seva primera visita diplomàtica ha sigut a Rússia, i això «té un profund significat polític». També va agrair la felicitació de Putin en la seva reeleción de diumenge, 20 de novembre,, en la qual es va imposar amb un còmode 81,31% en unes eleccions amb poca oposició.

Notícies relacionades

El president rus també va tenir bones paraules i va agrair ser el primer amfitrió de Tokayev després dels comicis presidencials kazakhs. «Per descomptat, ens reunim regularment amb el president de Kazakhstan, ens vam veure fa bastant temps», va explicar l’home fort del Kremlin.

Tanmateix, la relació entre els dos països no passa pel seu millor moment a causa del rebuig d’Astanà a reconèixer les annexions russes de territoris d’Ucraïna del mes de setembre o la por kazakh que les minories ètnicament russes del nord del país prenguin un rumb semblant a les del Donbass. Tot i que encara és un discurs una mica residual, entre els sectors de la línia més dura pro Kremlin hi ha arrelades idees de «desnazificar» el Kazakhstan –una de les raons adduïdes per a l’ofensiva russa a Ucraïna–.  L’últim cas va ser en el ‘late show’ de Vladímir Soloviov, en què un tertulià justificava que al país centreasiàtic «poden començar els mateixos processos nazis que a Ucraïna».