Guerra a l’est d’Europa

Més de la meitat de Kíiv segueix sense llum i amb talls d’aigua

Almenys 15 de les 24 províncies d’Ucraïna pateixen problemes en el subministrament elèctric després de l’última onada d’atacs russos de dimecres

  • Guerra Rússia-Ucraïna avui: última hora de la invasió de Putin, en directe

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Kíiv no s’ha recuperat de l’última onada de bombardejos russos contra infraestructures essencials de dimecres passat. Aquest divendres, la meitat de la capital d’Ucraïna estava sense electricitat, i els habitants d’edificis residencials no tenien aigua corrent, especialment als pisos més alts a causa de l’escassa pressió en el sistema de subministrament, va dir l’organisme humanitari de l’ONU. Aquestes penúries passen quan els termòmetres no superen els 0 graus centígrads.

Així mateix, almenys 15 de les 24 províncies del país enfronten retallades d’electricitat i aigua, segons va indicar a Ginebra el portaveu de l’Oficina d’Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides, Jens Laerke. En concret regions com Lviv, a l’oest, Zaporíjia i Odessa, al sud, i Txerníhiv, al nord, estan «completament desconnectades del subministrament elèctric» i nombrosos tècnics estan treballant per millorar aquesta situació.

Moscou va admetre aquest dimecres la seva estratègia d’assetjament i demolició contra les infraestructures energètiques per minar la resposta al camp de batalla d’Ucraïna i forçar el Govern de Volodímir Zelenski a negociar. L’Exèrcit rus fa setmanes que porta a terme aquests bombardejos massius després de patir diversos revessos militars i haver de replegar les seves tropes a Khàrkiv i a Kherson. Zelenski ha qualificat aquests atacs de «crim contra la humanitat» i «crim de guerra» per afectar directament milions de civils. El Kremlin afirma que Ucraïna podria posar fi al patiment de la seva població si acceptés les exigències de Rússia.

Generadors elèctrics

L’ONU ha entregat 400 generadors elèctrics a Ucraïna, que són utilitzats en prioritat a hospitals i escoles, i s’està preparant per a l’enviament d’equips addicionals. Per fer front a l’absència de calefacció enmig de les gèlides temperatures, les autoritats han creat «punts d’escalfament» arreu del país.

Una portaveu de la Federació Internacional de la Creu Roja va recordar que les entitats humanitàries han preparat amb mesos d’anticipació el pla d’ajuda per a l’hivern a Ucraïna, però els atacs russos contra les infraestructures crítiques han fet la situació pitjor del que es preveia.

Quatre milions de persones a Ucraïna necessitaran ajuda humanitària en els pròxims mesos d’hivern, cosa que inclou més de 180.000 famílies que han rebut desplaçats a casa seva.

Les organitzacions humanitàries convenen que podria haver-hi un augment de desplaçament de població en les pròximes setmanes i mesos, a causa dels atacs russos i del fred extrem.

Notícies relacionades

Un terç de tota la població del país abans de la guerra es troba desplaçada internament i més de set milions han buscat refugi fora d’Ucraïna.

Al front, els combats continuen en diverses zones. Dijous a la nit, un bombardeig rus a la ciutat de Kherson, al sud, d’on les tropes de Moscou es van retirar fa dues setmanes, va causar 11 morts i gairebé 50 ferits, segons la presidència ucraïnesa.