Mesura polèmica
Expulsat d’Espanya un sospitós de radicalisme
La mesura ha sigut criticada amb duresa per diversos partits catalans que denuncien que és una «víctima de la repressió política»
Mohamed Said Badaoui, el resident a Reus (Tarragona) a qui la Policia Nacional acusa de ser un perill per a la seguretat nacional per participar en activitats «progihadistes», com captar menors vulnerables d’origen marroquí, ha sigut expulsat d’Espanya, han informat fonts policials. Les esmentades fonts indiquen que Mohamed Said, destacat líder de la comunitat islamista a Catalunya, es troba ja al Marroc després d’haver sigut internat, fins a la seva expulsió, en un centre per a estrangers. Va ser arrestat el 19 d’octubre i, en aquell temps d’estada al CIE, ha rebut visites d’oenagés i associacions de drets humans.
ERC, la CUP, Junts i Unides Podem – En Comú Podem van denunciar després de la seva detenció que Mohamed Said és víctima de «repressió política mitjançant la llei d’estrangeria». Per això van instar la Generalitat de Catalunya a «activar totes les eines administratives, jurídiques i diplomàtiques per vetllar pels seus drets».
Però la Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional (AN) va rebutjar, el dijous 20 d’octubre, suspendre l’expulsió de Mohamed Said, a qui la Policia perfila com «un dels principals referents a Espanya del salafisme més ortodox», responsable de l’«augment del radicalisme a la regió de Tarragona a causa del seu discurs».
No a les mesures cautelaríssimes
La decisió de l’Audiència Nacional va afectar també Amarouch Azbir, arrestat pels mateixos motius –ser un perill per a la seguretat nacional–, ja que els magistrats van desestimar mesures cautelaríssimes sol·licitades per Said i Azbir en els recursos presentats per tots dos contra la resolució dictada el 14 de setembre per la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri d’Interior. En aquella resolució es va acordar la seva expulsió del territori nacional i els prohibia tornar en deu anys.
En el cas de Said, la Sala recordava que la decisió d’Interior es basa en una denúncia de la Comissaria General d’Informació en la qual s’avisa del seu «radicalisme ideològic», esmentant específicament l’«adoctrinament» en la seva comunitat mitjançant la difusió de «postulats progihadistes». La interlocutòria reflectia que havia sigut traslladat des de Reus a Madrid «per ser expulsat demà», amb referència al divendres 21 d’octubre.
Així, la Policia el defineix com «un dels principals referents a Espanya del salafisme més ortodox i que predica amb tanta influència que, des de la seva arribada, s’ha produït un augment del radicalisme a la regió de Tarragona a causa del seu discurs». A més, alerta que tindria «vinculacions amb individus radicals relacionats amb el terrorisme».
Proselitisme i reclutament
Detalla que Said s’ha dedicat «durant anys» a les activitats de «proselitisme i reclutament, especialment amb els col·lectius més vulnerables i manipulables, prestant especial atenció als menors, en concret els no acompanyats, principalment d’origen marroquí, adoctrinant-los en el salafisme més radical». També s’hauria dedicat a fomentar «el victimisme i l’occidentalofòbia».
Amb tot, la Sala considera que en aquest cas concret han de prevaler els interessos de «caràcter general» davant els de tipus personal, de manera que se li atribueix «una infracció molt greu prevista en l’article 54.1.a) de la llei orgànica 4/2000, d’11 de gener, en referència a la participació en activitats contràries a la seguretat nacional o que puguin perjudicar les relacions d’Espanya amb altres països».
Els magistrats recalquen que el rebuig de les mesures cautelaríssimes no impedeix que els recursos formulats segueixin el seu curs a l’Audiència Nacional. Segons la Sala, la seva eventual expulsió no causarà un mal irreparable, però sí de «difícil reparació», ja que si finalment la justícia dona la raó a Said i a Azbir «no hi haurà cap obstacle en el seu retorn al nostre país i, si procedeix, en la reparació dels danys causats».
Cal recordar que a Said el va detenir dimarts la Policia Nacional junt amb un altre líder de la comunitat islàmica de Catalunya després d’haver-los obert un expedient d’expulsió, arran de l’informe dels serveis d’informació, que va decretar la seva expulsió del país per «suposar una amenaça per a la seguretat nacional» per presumpta radicalitat ideològica.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Pilar Díaz cedeix a Eduard Sanz la vara de comandament
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- El Girona es derrota a si mateix
- L’Ineos Britannia, a un triomf de lluitar per la Copa Amèrica
- El desencant dels menjadors de pipes