Banalització de les idees ultres

Cyril Hanouna, el ‘showman’ de la televisió francesa que rema a favor de la ultradreta

  • El presentador de la cadena C8 és notícia per haver insultat un diputat d’esquerres

  • El seu exitós programa de teleporqueria rep crítiques per un biaix a favor dels ultres Zemmour i Le Pen

Cyril Hanouna, el ‘showman’ de la televisió francesa que rema a favor de la ultradreta
5
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

El presentador Cyril Hanouna contra el diputat d’esquerres Louis Boyard. Aquesta setmana s’ha parlat molt a França sobre la bronca que un dels showman de la televisió francesa va donar a aquest jove representant (22 anys) de la coalició progressista NUPES –formada per la França Insubmisa, el Partit Socialista, els verds i els comunistes–. «Bufó», «tanca la boca», «ets un malalt», «un merda» i «ets un inútil, ¡calla!» és el que li va dir el 10 de novembre el periodista d’un dels programes més vistos a la tarda pels teleespectadors francesos al diputat més jove en la història de la Cinquena República, que va acabar abandonant el plató davant l’aplaudiment del públic.

¿A què es devia aquella humiliació? Boyard va cometre el pecat de parlar en el programa Toc pas mon poste! (TPMP, que traduït seria ‘¡No em toquis el meu lloc!’), presentat per Hanouna a la cadena C8, sobre les investigacions judicials a l’Àfrica dels negocis de l’empresari Vincent Bolloré, un dels 10 homes més rics de França, criticat per haver construït un imperi mediàtic que promou idees ultraconservadores. Els insults contra Boyard, que va retreure al presentador que no li deixés criticar el propietari de la cadena, representen una altra polèmica de les que ha protagonitzat Hanouna, considerat com un «engranatge essencial» del «sistema Bolloré».

Amb arrels jueves i tunisianes

Amb arrels jueves i tunisianesDesprés de l’incident, el diputat, membre de la França Insubmisa (afins a Podem), va presentar una denúncia contra Hanouna i va demanar la creació d’una comissió parlamentària que investigui la influència de Bolloré sobre els mitjans. El presentador va respondre amb una altra denúncia i organitzant un programa sobre aquest incident en el qual els seus tertulians es van dedicar a insultar i titllar de «desagraït» Boyard, que havia participat l’any passat amb regularitat a TPMP. 

Aquesta emissió del 14 de novembre va acumular més de dos milions de teleespectadors, la més vista aquest any. Va superar, per poc, un altre programa a l’octubre dedicat a l’escabrós assassinat de l’adolescent Lola en el qual es va defensar el restabliment de la pena de mort. L’organisme encarregat de la regulació dels mitjans va anunciar divendres que havia ordenat un avís formal al presentador per aquesta emissió, en la qual es va fer una oda al populisme punitiu.

Les idees d’ultradreta sobre la immigració i la seguretat i el seu fantasma d’una França al caire d’una guerra civil per la religió –tot i que el 70% dels francesos assegurenque no estan gaire interessats en la religió– compten amb un potent altaveu amb TPMP. Tot això gràcies a un showman amb un perfil que sembla que està als antípodes d’un portaveu del conservadorisme, nacionalisme i islamofòbia. 

Fill d’una família de jueus sefardites oriünds de Tunísia, Hanouna, 48 anys, va créixer a la localitat residencial de Les Lilas, al departament de Seine-Saint-Denis, situat a la perifèria nord de París, un dels més pobres de França. Sense estudis de periodisme però fascinat per la televisió, va fer les primeres passes en aquest àmbit com a guionista i humorista. Va presentar programes d’entreteniment i humor des de principis dels anys 2000. TPMP va ser creat el 2010 per a la cadena pública France 4 com una emissió de debat sobre la cultura televisiva. Era l’equivalent d’un Alfons Arús a la francesa.

Aliat de Zemmour i Le Pen

Aliat de Zemmour i Le PenDesprés que TPMP –el nom s’inspirava en una famosa campanya de SOS Racisme en la qual militava Hanouna– passés a la cadena privada C8, es va convertir en un programa sobre successos. Hanouna es presenta com «un simple mediador» i defensa el seu programa com una «emissió popular però no populista», tot i que ell cobra un salari anual de mig milió d’euros. Assegura que la seva única preocupació és tenir cada dia més espectadors i entretenir-los. Però a través de la recerca de l’espectacle, de la humiliació permanent i de parlar sense embuts, tot i que això comporti mala educació, les idees d’ultradreta van anar guanyant pes. Tot això gràcies al filtre de l’humor i l’entreteniment.

La historiadora i investigadora universitària Claire Sécail ha presentat aquesta setmana l’estudi ‘Les eleccions presidencials segons Cyril Hanouna’. Durant la precampanya dels comicis d’abril, segons aquest article acadèmic, TPMP va dedicar un 44,7% del seu temps d’antena a parlar del polemista ultranacionalista i islamòfob Éric Zemmour, una candidatura que es va veure catapultada pel grup Bolloré, també format per Canal+, la cadena d’informació CNews –coneguda com la «Fox francesa»– i l’emissora de ràdio Europe 1.

Notícies relacionades

La ultradretana Marine Le Pen també va comptar amb el beneplàcit d’un programa en el qual se la va presentar com una dirigent «benèvola» i com la «mare dels francesos». L’eurodiputat Jordan Bardella, que va succeir recentment Le Pen com a president del Reagrupament Nacional, va participar en el programa fins a cinc vegades en els últims mesos. Se li va elogiar el seu somriure de gendre ideal. Tot un contrast respecte al tracte que va rebre el diputat d’esquerres.

Hanouna representa un «engranatge essencial del grup de Vincent Bolloré». «Comparo Bolloré amb el sistema de [Rupert] Murdoch amb The Sun i The Times. Murdoch jugava en dos taulers diferents amb dos tipus de registres que mobilitzava en la seva guerra cultural per fer avançar les seves idees ultraconservadores en la societat ‘thatcheriana’ de la dècada de 1980», explica Sécail en una entrevista per al digital ‘Les Jours’. Tot i que l’extrema dreta perd en les urnes a França, els seus peons avancen de manera preocupant en el tauler de les idees. Tot això gràcies a aliats inesperats com Hanouna.