Presos polítics

L’activista egipci empresonat Alaa Abdelfatah posa fi a la vaga de fam

El 2019 Abdelfatah va ser condemnat a tres anys de presó per «difondre notícies falses»

L’activista egipci empresonat Alaa Abdelfatah posa fi a la vaga de fam

KHALED ELFIQUI

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’activista prodemocràcia egipciobritànic Alaa Abdelfatah ha posat fi a la vaga de fam que va començar l’abril passat a la presó d’Egipte on està empresonat des de fa tres anys, han informat aquest dimarts fonts de la seva família.

«Acabem de rebre aquesta carta, l’Alaa ha trencat la vaga de fam. No sé què està passant dins, però la nostra visita familiar ha sigut establerta per a dijous i [Alaa] diu que portem un pastís per celebrar el seu aniversari», ha anunciat la germana de l’activista Sanaa Seif en el seu compte de Twitter.

Aquest dilluns, es va donar a conèixer que Alaa havia acabat una vaga de set iniciada coincidint amb la inauguració de la cimera del clima COP27 en la ciutat egípcia de Sharm al-Sheikh, on el seu cas ha obtingut múltiples suports entre els participants i crides a alliberar-lo.

A més, l’activista havia començat una vaga de fam parcial l’abril passat i a principis d’aquest mes va deixar d’ingerir les 100 calories diàries a què havia restringit el seu consum. D'aquesta manera va passar a protagonitzar una vaga de fam total per protestar per l’empresonament.

Pròxima visita familiar

La setmana passada, enmig d’un pic d’atenció internacional al seu cas, la família va denunciar que Alaa havia sigut intervingut «clínicament» per les autoritats i la Fiscalia General d’Egipte va qüestionar el compliment de la vaga de fam partint dels resultats de suposades proves mèdiques.

Notícies relacionades

La mare d’Alaa, Laila Seif, ha rebut aquest dimarts una carta escrita a mà en la qual el defensor de la democràcia li comunicava que està «bé» i que ha «trencat» la vaga de fam, per la qual cosa espera celebrar amb ella el seu aniversari durant la visita familiar a les instal·lacions penitenciàries. «T’ho explicaré tot dijous», conclou la missiva, el contingut de la qual ha sigut difós per la família en un comunicat. Segons la nota, aquestes visites solen tenir una durada de 20 minuts i es fan a través d’un vidre.

Sota el mandat egipci d’Abdelfatah al-Sisi, que va assumir el poder el 2013, Alaa ha estat gran part del temps entre reixes. Ha complert una condemna de 5 anys per organitzar una protesta i va ser condemnat de nou el 2021 a un lustre més a presó per «difondre notícies falses».