Exculpació oficial

La justícia finesa exculpa Sanna Marin per les seves festes privades

La investigació conclou que no hi ha indicis que la primera ministra incomplís el seu deure oficial

La justícia finesa exculpa Sanna Marin per les seves festes privades

Agencia EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

La justícia de Finlàndia, ha exculpat aquest divendres la primera ministra, Sanna Marin, de les acusacions de negligències bolcades contra ella per participar aquest estiu en diverses festes privades, les imatges de la qual van causar una forta polèmica.

Segons el canceller de Justícia, Tuomas Pöysti, l’encarregat de supervisar la legalitat de les accions del Govern i el president de la República, no hi ha cap indici que Marin incomplís el seu deure oficial per acudir a aquestes festes.

«No tinc motius per sospitar que la primera ministra Marin hagi actuat de forma incorrecta en la seva capacitat oficial com a ministra o que hagi fet abandó de les seves funcions», va concloure Pöysti després d’analitzar en profunditat diverses denúncies presentades per ciutadans.

En les denúncies s’acusava Marin, entre altres coses, de no estar en condicions per exercir el seu càrrec per haver consumit gran quantitat d’alcohol, sense haver cedit les seves funcions prèviament a un altre ministre durant els caps de setmana en què va estar de festa.

Pöysti va refutar aquesta acusació al·legant que les denúncies no especificaven quina tasca o quina funció es va veure compromesa pel comportament de la primera ministra.

Així mateix, també es culpava Marin de no haver-se comportat de manera conforme amb la dignitat deguda a un cap de Govern, mostrant una actitud que va deteriorar la reputació internacional de Finlàndia.

Tanmateix, Pöysti va rebatre aquesta denúncia recordant que l’obligació dels funcionaris de mantenir una bona conducta no s’aplica als ministres. «No correspon al canceller de Justícia –ell mateix–, com a autoritat suprema en qüestions de legalitat, avaluar la moralitat de la conducta d’un ministre o les qüestions relatives a la seva credibilitat política o la confiança de què gaudeix», va assenyalar Pöysti en el seu dictamen.

Una altra de les acusacions era que Marin havia posat en risc la seguretat de l’Estat, a l’haver organitzat una festa a la seva residència oficial sense examinar prèviament els convidats.

No obstant, segons el canceller, la residència oficial del cap de Govern pot ser utilitzada per a actes privats i no és obligatori que els equips de seguretat revisin els participants.

Escàndol digital

Marin, de 36 anys, va saltar als titulars de mitjans de tot el món l’agost passat, després de filtrar-se un vídeo en el qual apareixia cantant i ballant en una festa privada amb un grup de personatges famosos.

Notícies relacionades

La líder socialdemòcrata es va sotmetre voluntàriament a un test de drogues per desmentir els rumors, estesos per les xarxes socials, que havia pres estupefaents, però el mateix dia que es va comprovar la seva innocència va saltar una nova polèmica.

La premsa va publicar així mateix una foto de dues amigues de Marin besant-se amb el tors gairebé despullat en una festa celebrada a principis de juliol a la residència oficial de la primera ministra, un dia després d’assistir a un festival de música.

Temes:

Finlàndia