Política finlandesa

¿Qui és Sanna Marin, la primera ministra de Finlàndia?

La demòcrata es va convertir el 2019 en la primera ministra més jove del món amb 34 anys

¿Qui és Sanna Marin, la primera ministra de Finlàndia?

Emmi Korhonen / Lehtikuva / AFP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sanna Marin s’ha vist envoltada aquest dijous d’una polèmica després de filtrar-se un vídeo en què apareix cantant i ballant en una festa privada durant les seves vacances amb un grup d’amics. Pel que sembla, el vídeo original va ser publicat en un grup tancat d’Instagram amb menys d’un centenar de membres al qual pertany Marin, però després algú el va difondre a les xarxes socials.

Notícies relacionades

Segons alguns mitjans locals, en el vídeo se sent com els assistents a la festa esmenten la paraula ‘jauhojengi’ (literalment, la colla de la farina) i pot donar a entendre que a la festa es va consumir cocaïna. Després de la petició de l’oposició que Marin es fes un test de drogues, la primera ministra finlandesa ho ha acceptat sense cap problema. «No tinc res a amagar. No he consumit drogues i, per tant, no tinc cap problema a sotmetre’m a una prova», ha declarat a la premsa la líder del Partit Socialdemòcrata (SDP).

Però, ¿qui és Sanna Marin?

Rècord mundial

Sanna Mirella Marin, de 36 anys, va néixer a Hèlsinki. Durant la seva infància va créixer amb la seva mare i la nòvia d’aquesta. Es va graduar en Ciències Administratives el 2012 i el 2019 es va convertir en la primera ministra més jove del món amb 34 anys després de ser elegida pel seu partit polític per succeir l’anterior líder, Antti Rinne. Abans, havia sigut ministra de Transport i Comunicacions. Marin, és des de l’agost del 2020 la presidenta del Partit Socialdemòcrata de Finlàndia.

Carrera política

A la seva curta edat, Marin té una gran experiència en política. Als 27 va ser elegida per formar part de l’Ajuntament de Tampere, amb 826 vots, i l’any següent, el 2013, va ser elegida com la presidenta. Va ser reelegida per a l’Ajuntament el 2017 amb 5.783 vots. Durant la seva etapa a l’Ajuntament, Marin va sortir elegida com a segona vicepresidenta del Partit Socialdemòcrata i membre del Parlament de Finlàndia representant al districte electoral de la Regió de Pirkanma, amb 10.911 vots. Quatre anys després, va ser reelegida amb 19.088 vots. El 2019, amb 34 anys, es va convertir en Ministra de Transport i Comunicacions.

Després de la renúncia d’Antti Rinne, el partit Socialdemòcrata de Finlàndia va designar Marin com a candidata. Des del 10 de desembre de 2019 ocupa el càrrec de primera ministra.




Polèmiques

Marin va estar a l’ull de l’huracà el desembre del 2021, quan el seu ministre d’Afers Exteriors va donar positiu per coronavirus, i ella, malgrat ser contacte directe, va assistir a una festa. Davant les queixes de l’oposició i part de la societat finlandesa, la primera ministra es va defensar dient que no era necessari fer aïllament, ja que estava totalment vacunada. Tot i així, va assegurar que durant la nit va rebre un missatge per part del seu gabinet en el qual l’hi aconsellaven, però que no el va veure fins l’endemà. Així mateix, va assegurar que després de veure el missatge va demanar «urgentment» una prova covid, que va sortir negativa.

La primera ministra de Finlàndia va utilitzar una publicació de Facebook per mostrar el seu penediment per haver assistit a la festa i no haver comprovat correctament les pautes que havia de seguir. «Sento molt no haver entès que havia de fer-ho», va escriure.