Diplomàcia Pequín-Moscou

Xi assegura que lloa la relació entre la Xina i Rússia, i assenyala que queden «grans èxits per aconseguir»

La seva postura sobre la invasió d’Ucraïna sempre ha sigut ambigua, tot i que s’ha oposat a les sancions contra Moscou perquè «no solucionen els problemes»

Xi assegura que lloa la relació entre la Xina i Rússia, i assenyala que queden «grans èxits per aconseguir»
1
Es llegeix en minuts

El president xinès, Xi Jinping, ha destacat avui en un missatge escrit que l’amistat entre la Xina i Rússia té «àmplies perspectives», i que encara hi ha «grans èxits per aconseguir».

En una breu carta per commemorar el 65è aniversari de l’establiment de l’Associació de l’Amistat entre Pequín i Moscou, Xi ha assegurat igualment que l’organisme ha fet «importants contribucions per avançar en l’entesa mútua i la confiança entre els dos pobles».

«L’amistat entre la Xina i Rússia té àmplies perspectives, i encara hi ha grans èxits per aconseguir», ha indicat, tal com recull la premsa local.

El 4 de febrer passat, Xi i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, van estrènyer els seus llaços a pocs dies que esclatés la guerra a Ucraïna, sobre la qual Pequín ha mantingut una postura ambigua i ha demanat «respecte per a la integritat territorial de tots els països», inclosa Ucraïna, i «atenció per a les legítimes preocupacions de tots els països», amb referència a Rússia.

La Xina no ha recolzat explícitament Rússia però sí que s’ha oposat a les sancions contra Moscou perquè «no solucionen els problemes» i, en l’última Assemblea General de l’ONU, va ometre criticar la mobilització o la convocatòria de referèndums d’annexió de territoris ucraïnesos a Rússia, i d'aquesta manera va desmentir els qui han volgut veure un distanciament entre Pequín i Moscou.

Durant una reunió feta a l’Uzbekistan el mes passat, Putin va valorar el fet que Pequín hagi mantingut sempre «una postura equilibrada» sobre Ucraïna, si bé va admetre «preguntes i preocupacions» de la Xina.

Notícies relacionades

No obstant, Xi també va demanar a Putin «liderar junts un món canviant i defensar els interessos dels països en desenvolupament».

El mes que ve, la ciutat indonèsia de Bali acollirà la cimera del G-20 (Alemanya, l’Aràbia Saudita, l’Argentina, Austràlia, el Brasil, el Canadà, la Xina, Corea del Sud, els EUA, França, l’Índia, Indonèsia, Itàlia, el Japó, Mèxic, Rússia, el Regne Unit, Sud-àfrica, Turquia i la Unió Europea), a la qual assistiran Putin i Xi, segons va anunciar a l’agost el president indonesi, Joko Widodo.