Nou Govern a Itàlia

Salvini diu que Itàlia no «tolerarà més» els desembarcaments «descontrolats» de migrants

MSF afirma que és una «cortina de fum» acusar les oenagés de ser responsables de les arribades i recorda que aquest any només el 16% va ser rescatat per organitzacions

Salvini diu que Itàlia no «tolerarà més» els desembarcaments «descontrolats» de migrants

CLAUDIO PERI

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Matteo Salvini vol que la guerra, sobretot la mediàtica, amb les oenagés es reactivi tant sí com no. És el que es desprèn de l’última intervenció del líder de la ultradretana Lliga i nou vicepresident del Govern italià que, amb un tuit, ha suggerit que Itàlia impedirà el desembarcament dels barcos humanitaris d’oenagés estrangeres que rescaten migrants al mar Mediterrani.

«Missatge per als traficants d’éssers humans i els seus còmplices: com vam dir en el programa electoral de la dreta, Itàlia no tolerarà més els diners de la immigració clandestina i dels desembarcaments descontrolats», ha escrit aquest dijous el també ministre d’Infraestructures, amb competències sobre els ports. «Que les organitzacions estrangeres se les arreglin [...] vagi-se’n als seus països», ha afegit, en un text col·locat sobre una imatge de dos vaixells humanitaris, un amb bandera noruega i l’altre alemany.

Salvini, ja promotor d’una dura política contra les oenagés quan ell era ministre d’Interior (2018-2019), es va referir així a la nau germànica ‘Humanity One’, i el vaixell noruec ‘Ocean Viking’, de l’oenagé europea Sos Méditerranée. Tots dos en aquest moment es troben al mar amb operacions de rescat en curs i un total de més de 300 nàufrags a bord.

Inquietud

InquietudLa nova escalada de la confrontació està suscitant la preocupació de nombroses oenagés, que denuncien que les seves operacions han patit creixents obstacles en els últims anys, cosa que ja ha posat en més risc els migrants. «Fins al 2018, les operacions de rescat les portàvem a terme coordinant-nos en tot moment amb la Guàrdia Costanera d’Itàlia, fins i tot fèiem junts els rescats», ha explicat aquest dijous a EL PERIÓDICO Claudia Lodesani, responsable de Metges sense Fronteres (MSF) per a Líbia. «Això ja no passa. Nosaltres els informem de les nostres operacions, però el sistema anterior ha sigut desmantellat», ha afegit.

Notícies relacionades

Tot i així, «continua repetint-se aquest missatge, que és aquesta cortina de fum, que les oenagés són les responsables de les arribades», segons Lodesani. «Però aquest any les oenagés van rescatar només el 16% dels migrants arribats (a Itàlia) a través del mar. El 53% van desembarcar a Itàlia pel seu compte, i la resta van ser rescatats per barcos militars», ha afirmat la treballadora humanitària, a l’afegir que nous obstacles només posaran en risc més vides, «sense resoldre» el fenomen. «És necessari trobar alternatives per a una immigració ordenada, no tractar la situació com una emergència», ha raonat.

En aquest clima, dimecres passat, unes 40 oenagés li van demanar al Govern italià que no renovi el memoràndum amb què Roma dona a Líbia –un país acusat de violacions de drets humans–, diners i suport tècnic a canvi de frenar les sortides des de les seves costes. No obstant, cap senyal en aquesta direcció ha arribat fins ara, a pocs dies que l’acord es ratifiqui automàticament si Itàlia no el revoca.