Canvi a Itàlia

El Govern de Meloni reactiva la pugna contra les oenagés que rescaten migrants al mar

El nou ministre d’Interior italià amenaça dos barcos humanitaris de prohibir-los l’entrada en aigües italianes

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Les oenagés que rescaten migrants al mar tornen a ser l’epicentre de conflicte a Itàlia. Matteo Piantedosi, el nou ministre d’Interior d’Itàlia, un antic funcionari públic pròxim a Matteo Salvini, ha arrencat el seu mandat amb l’amenaça de prohibir l’entrada en aigües territorials italianes a dos barcos humanitaris actualment al mar Mediterrani i amb uns 300 nàufrags a bord

Amb una directiva que de facto constitueix la primera mesura executiva pública del Govern de Giorgia Meloni, Piantedosi ha posat les mires en un barco de bandera alemanya i un altre de noruega, amb una maniobra que ha arribat fins i tot abans que es completi la investidura de la líder ultradretana al Parlament transalpí. Encara no es coneix l'abast exacte d’aquest senyal, però indica que la Lliga, partit soci de Meloni junt amb Forza Italia, vol imposar una estratègia de confrontació en matèria migratòria, com havien previst els analistes.

Els barcos involucrats són la nau germànica ‘Humanity One’ i el vaixell ‘Ocean Viking’, de l’oenagé noruega SOS Méditerranée. Tots dos han sigut acusats per Piantedosi de no respectar «l’esperit de les normes europees i italianes» en matèria de seguretat i control de les fronteres per al contrast de la immigració il·legal». L’acusació ha sigut transmesa tant a les capitanies de port d’Itàlia com a les ambaixades dels països europeus.

Notícies relacionades

Més encara, el nou ministre també ha assegurat que estudia la possibilitat de «la prohibició d’entrada en aigües territorials» dels dos barcos en una decisió que Salvini que ha festejat.

«Bona intervenció del ministre d’Interior, Matteo Piantedosi, en relació amb dues oenagés. Com vam prometre, aquest Govern farà respectar les regles i les fronteres», ha comentat el líder de la Lliga. Dimarts, la mateixa Meloni va suggerir, en el seu primer discurs davant el Congrés italià, que demanarà a la Unió Europea que participi a portar endavant una missió conjunta per bloquejar les sortides de migrants des de l’Àfrica.