Crisi a Downing Street

Així estan les enquestes al Regne Unit després de l’elecció de Rishi Sunak

Consulta l’evolució dels sondejos d’intenció de vot en les eleccions britàniques

  • Multimèdia | Desgovern al Regne Unit: els despropòsits des de Thatcher fins a Truss

Així estan les enquestes al Regne Unit després de l’elecció de Rishi Sunak
1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

En els 45 dies que Liz Truss va estar com a primera ministra del Regne Unit, no només es va enfonsar la lliura esterlina. També es va desplomar estrepitosament, i a velocitat de vertigen, la intenció de vot al Partit Conservador. L’evolució de les enquestes britàniques reflecteix una espectacular caiguda en picat dels ‘tories’ des que va començar setembre, just després de la presa de possessió de Truss i l’anunci de la seva fallida reforma fiscal, que incloïa una impopular baixada d’impostos a les rendes més altes. De la gestió del successor de Truss, Rishi Sunak, dependrà que el seu partit remunti juns sondejos tan adversos.

La debacle conservadora és de tal magnitud que si se celebressin ara eleccions, el Partit Laborista no només les guanyaria de carrer, sinó que podria fins i tot duplicar en vots els ‘tories’. Els laboristes se situen en el 52,7% dels sufragis, mentre que els conservadors s’han enfonsat fins al 21,9%. Gairebé 31 punts de diferència. Per fer-se una idea dels efectes del breu pas de Truss per Downing Street, la primera dada de setembre atorgava als ‘tories’ el 31,2% de les paperetes i als laboristes de Keir Starmer, el 41,6%.

Notícies relacionades

En només mes i mig, mentre que el Partit Conservador ha perdut 9,3 punts, el seu principal adversari d’esquerres ha crescut 11 punts. En realitat, s’ha accelerat la caiguda sostinguda que tenien els ‘tories’ des de novembre del 2021, quan, minats pels escàndols de Boris Johnson, van ser depassats pels laboristes i van perdre la primera posició que van aconseguir amb l’elecció del mateix Johnson com a ‘premier’, el 2019. Des de les últimes eleccions, el desembre del 2019, els conservadors han retrocedit gairebé 22 punts, mentre que el Labour ha sumat gairebé 21 punts.

Si traduïm a escons la mitjana dels sondejos, els laboristes estarien en condicions de superar els 480 diputats en una Cambra dels Comuns de 650 seients, molt per sobre dels 326 necessaris per assolir la majoria absoluta i més del doble dels 203 que van aconseguir en les eleccions del 2019. En canvi, els conservadors, que ara tenen 365 escons, podrien quedar-se amb uns 75 diputats.