Polèmica racista

Palestins fan una crida al boicot de Zara a Israel

  • L’amo de la franquícia a l’estat israelià va organitzar una reunió a casa seva amb un polític conegut per la seva retòrica racista antiàrab

2
Es llegeix en minuts
EFE

Polítics palestins van fer una crida a boicotejar a la marca de roba Zara després de conèixer-se que l’amo de la franquícia de l’empresa a Israel va organitzar un esdeveniment polític a la seva residència amb el parlamentari ultradretà Itamar Ben Gvir, conegut per la seva retòrica racista antiàrab. La campanya de boicot s’ha proliferat tant entre els palestins dels territoris ocupats com aquells amb ciutadania israeliana, que van difondre des d’aquesta setmana múltiples vídeos a les xarxes socials cremant peces de la coneguda marca de roba. L’inici d’aquesta campanya de boicot té lloc en un context d’alta tensió entre palestins i israelians, amb una recent vaga general aquesta setmana a tota la Cisjordània ocupada, convocada després de la mort d’Udai Tamimi, abatut a trets per l’estat jueu.

A això s’hi va sumar una fàtua (decret religiós) emesa per Mahmud Habbash, jutge suprem de les corts de Xaria (llei islàmica) de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) i assessor del president palestí en assumptes religiosos. Segons l’agència oficial de notícies palestina, Wafa, Habbash va instar a «boicotejar els productes de Zara arreu del món fins que l’empresa cancel·li el seu contracte amb el seu operador a Israel». A més, va fer una crida a autoritats islàmiques de tot el món a afegir-se al boicot.

D’altra banda, el Ministeri d’Economia de l’ANP va anunciar aquest dissabte que exigiria la rendició de comptes a Zara i que enviaria una carta formal a la seu central de l’empresa perquè clarifiqui la seva posició respecte a aquest assumpte. La campanya de boicot va començar després de conèixer-se que Joey Schwebel, l’empresa del qual opera la franquícia de Zara i altres marques del grup Inditex a Israel, va organitzar aquesta setmana una reunió política a casa seva amb Ben Gvir, membre del Partit Sionista Religiós i un dels candidats més polèmics de cara a les eleccions generals del pròxim 1 de novembre.

Notícies relacionades

Ben Gvir, que integraria un potencial Govern junt amb l’exmandatari Benjamin Netanyahu, és conegut per la seva violenta retòrica contra els palestins i entre les seves propostes figuren la revocació de ciutadania o deportació d’aquells ciutadans que no demostrin lleialtat a l’Estat d’Israel.

Mitjans israelians van citar un comunicat de l’oficina de Schwebel que indicava que no comentarien sobre assumptes privats de la seva família i un altre del partit de Ben Gvir, que no va negar la trobada i va destacar el següent: «No hi ha cap problema en el fet que una persona a Israel allotgi a casa seva una reunió democràtica amb membres del tercer partit més gran en intenció de vot».

Temes:

Palestina Israel