Enquesta

Quatre dels cinc líders mundials més ben valorats és dona, i l’altre és Zelenski

La finlandesa Sanna Marin encapçala una llista de reputació global dominada pels països nòrdics 

Pedro Sánchez està, com Espanya, al lloc número 16 de 37 països i líders analitzats en 25.000 valoracions per tot el món

Quatre dels cinc líders mundials més ben valorats és dona, i l’altre és Zelenski
2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

En aquests temps convulsos, els ciutadans del món confien especialment en el lideratge femení. Dels cinc líders més valorats, quatre són dones. La llista l’encapçala Sanna Marin, la primera ministra de Finlàndia, amb gairebé 70 punts sobre 100. La segueixen les seves homòlogues de Nova Zelanda i Dinamarca, Jacinda Ardern (67) i Mette Frederiksen (66). El primer home a la llista de reputació global és el president ucraïnès Volodímir Zelenski (65 punts). A continuació, Magdalena Andersson, la primera ministra de Suècia (64). Pedro Sánchez (57 punts) ocupa el lloc 16 del rànquing, d’un total de 37 països. 

És el resultat d’un informe elaborat per la consultora Thinking Heads a partir de prop de 25.000 valoracions recollides durant el mes de setembre passat per tot el món. Entre altres coses, s’ha preguntat si el líder és fiable i compleix el que promet; si s’interessa de veritat pels problemes de les persones; i si gestiona bé els assumptes públics i té idees atractives o inspiradores. 

La reputació dels líders sol anar en paral·lel a la dels seus països, però no sempre. És Finlàndia la nació més prestigiosa a la llista, seguida de Dinamarca, el Canadà, Suècia i Nova Zelanda. «Hi ha una correlació entre la bona reputació del país i la dels líders», ha explicat Enrique Johnson, soci director de Thinking Heads. Hi ha una excepció, i és el cas de l’«efecte Zelenski»: malgrat que Ucraïna com a país està en la posició 26, ell està quart en nivell de percepció global i primer en la llista de líders europeus més ben valorats. El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, cau al setè lloc respecte al tercer que ocupa el seu país.

Pedro Sánchez, a la franja mitjana

El president del Govern, Pedro Sánchez, és al lloc 16 de 37 líders analitzats, i és el vuitè líder europeu més ben valorat. Espanya (també lloc 16) obté un total de 63 punts, mentre que Pedro Sánchez es queda en els 56 punts. 

Sánchez és pitjor rebut a l’Orient Mitjà i Llatinoamèrica (52 punts), i millor en el món anglosaxó (60 punts a la Commonwealth i Amèrica del Nord). Se’l valora més en els trets de «bona voluntat» i «competència» que en altres com «integritat i honradesa» i «lideratge».

Hi ha un impacte dels líders en les variables econòmiques, que la consultora autora de l’informe quantifica en un increment del 3,2% en inversions per cada punt addicional en la reputació del líder a nivell global. En el cas d’Espanya aquesta correlació té encara més impacte en la inversió: per cada punt en reputació del president s’augmenten un 5,1% les inversions, informa EFE. 

Vuit dels deu líders més valorats al món són europeus. A la llista de líders del vell continent, el més mal situat és el polonès Andrzej Duda. És, de fet, l’únic líder europeu que suspèn. A nivell global, la pitjor nota la treu el rus Vladímir Putin (28 punts) i el xinès Xi Jimping (42).

Notícies relacionades

Als països europeus es valora més la competència per aportar idees inspiradores, mentre que als Estats Units i el Canadà puntua més l’habilitat de ser reconegut i generar adhesions. Al món àrab, destaca la capacitat de gestionar bé els assumptes públics.

El primer país llatinoamericà a aparèixer en el rànquing és Panamà situant-se en la posició número 20, seguit de l’Argentina (21), Costa Rica (22), Xile (23) i el Brasil (24).

Temes:

Feminisme