Nou Comitè Central

L’expresident de la Xina Hu Jintao, expulsat de la clausura del Congrés del Partit Comunista

Creixen els dubtes sobre si es tracta d’una sobtada indisposició o potser l’escenificació d’una purga

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Del congrés del Partit Comunista de la Xina, justificadament desdenyat com a insuls i previsible, va brollar un moment per a la posteritat. Va ser minuts abans de la rutinària votació dels milers de delegats a les propostes: un bidell del Gran Palau del Poble va expulsar de la sala l’expresident, Hu Jintao. La sorpresa va estimular les especulacions. Potser va ser una sobtada indisposició o potser l’escenificació d’una purga. Totes dues sonen inversemblants, però no n’hi ha més de moment. 

L’escena va ser amplificada per les càmeres dels periodistes que acabaven d’entrar a l’hemicicle. Un bidell demana que s’aixequi a Hu, assegut a l’esquerra del president, Xi Jinping. Hu sembla sorprès, o potser desorientat, i es resisteix durant uns de tensos segons abans d’enfilar la porta de sortida. Creua unes paraules amb Xi i després col·loca de manera carinyosa la mà sobre el primer ministre, Li Keqiang, el seu protegit polític i minimitzat pel tsunami presidencial. 

A favor de la teoria del sobtat problema de salut juguen els seus 79 anys i el preocupant estat que ha mostrat en aquest congrés. Havia desaparegut de l’escena pública i aquesta setmana se l’ha vist envellit, desorientat i absent. Potser el partit va voler evitar un defalliment durant la clausura, però sorgeix el dubte de per què va esperar a l’entrada de les càmeres per evacuar-lo.

La teoria de la purga ajunta diversos elements irracionals. Aquesta escena que remet a El Padrino no ajuda Xi ni un país que insisteix a regir-se per l’imperi de la llei. La condemna de Zhou Yongkang, el primer membre del Comitè Permanent a ser investigat per corrupció, va exigir que Xi demanés el vistiplau dels seus dos predecessors i un procés de mesos en què van ser interrogats 300 dels seus acòlits.

Les interpretacions

¿Què exigiria tombar un expresident? ¿Era necessari liquidar un líder jubilat, de salut trencadissa i minvadíssima influència? A favor, en canvi, hi juguen els termes ofensius que va dedicar Xi a la seva dècada en el poder durant l’obertura del Congrés: «Massa formalisme, desenvolupament desigual i insostenible, culte als diners, individualisme, nihilisme...». 

«Si fos una purga suposaria la liquidació dels tuanpai (La Lliga Juvenil del partit, la facció que lidera Hu). Ho certificarem demà si no entra Hu Chunhua al Comitè Permanent i és preocupant que ja estigui descartat Wang Yang, que per edat podria entrar-hi. I si aquesta liquidació s’ha produït, no és descartable una reacció virulenta de Hu Jintao», assenyala Xulio Ríos, exdirector de l’Observatori de Política Xinesa.  

Notícies relacionades

De la jornada, abans del sorprenent desallotjament, s’esperava que donés pistes sobre la presentació del nou Comitè Permanent, presumiblement de set membres, que seran elegits al costat dels 25 del Politburó pels 200 del Comitè Central. De la llista d’aquest ja se’n poden extreure conclusions. Faltaran, com ja s’esperava, Li Zhangshu i Han Zheng, que han arribat a l’edat oficiosa de jubilació. I faltaran malgrat no haver-la assolit Li Keqiang, primer ministre, i Wang Yang, el seu presumpte successor. Per al primer, que va sorgir en l’elit junt amb Xi, suposarà la seva sortida absoluta. Les quatre vacants deixen un ampli marge d’actuació a Xi per modelar l’òrgan de poder més important al seu aire i omplir-lo de fidels.  

La sessió ha tornat al que estava previst després de la marxa de Hu. Els 2.300 delegats han aprovat per unanimitat les esmenes constitucionals que reforcen el rol nuclear de Xi en el partit i assenta la seva teoria com a guia. També ha sigut inclosa a la Constitució l’oposició del Partit a la independència de Taiwan.  

Temes:

Xina