Retorn a territori francès

França repatria 15 dones i 40 criatures gihadistes

Les repatriades queden detingudes mentre s’investiguen els seus casos

França repatria 15 dones i 40 criatures gihadistes

EPC

2
Es llegeix en minuts
EFE

França ha anunciat aquest dijous que ha repatriat 40 criatures de nacionalitat francesa i 15 dones que estaven confinades en campaments per a famílies de gihadistes al nord-est de Síria. En un comunicat, el Ministeri d’Afers Estrangers ha explicat que, després d’aquesta «nova operació de retorn al territori nacional de francesos que estaven en campaments del nord-est de Síria», els menors han quedat en mans dels serveis socials d’atenció a la infància i seran objecte de seguiment mèdic.

Quant als adults, «han sigut entregats a les autoritats judicials competents», ha precisat el Departament d’Exteriors, una manera d’assenyalar que els jutges examinaran si hi ha càrrecs contra aquestes dones que se’n van anar voluntàriament fa anys a territoris sirians que estaven llavors en mans de grups gihadistes i que van ser capturades després de la caiguda d’Estat Islàmic el 2019.

Detingudes i jutjades

«Tres d’elles eren objecte d’una ordre d’arrest i seran presentades a un jutge d’instrucció durant el dia», han assenyalat la Fiscalia Nacional Antiterrorista en un comunicat. El ministeri públic ha afegit que les altres 12 han quedat detingudes mentre s’investiguen els seus casos. Ha puntualitzat que una d’elles té 19 anys i que la van portar a la zona controlada pels gihadistes quan era menor. Habitualment, a França són imputades per terrorisme i en molts casos enviades a presó en espera de judici.

En total, uns 300 menors francesos que van ser en aquestes zones sota control gihadista han entrat a França. El ministre de Justícia, Eric Dupond-Moretti va assenyalar a principis de mes que fins aleshores 77 havien sigut repatriats per les autoritats franceses. Segons les xifres donades a principis de juliol pel Govern, hi havia un centenar de dones franceses i prop de 250 criatures als campaments per a les famílies de gihadistes a Síria.

França, condemnada pel TEDH

Aquesta repatriació arriba poc més d’un mes després que el Tribunal Europeu de Drets Humans condemnés França per haver rebutjat la repatriació de dues dones i els seus fills a causa del risc per a la seva integritat física, especialment per als menors.

Notícies relacionades

El portaveu de l’Executiu, Olivier Véran, va indicar en una entrevista al canal LCI, que hi haurà noves repatriacions de criatures. La líder de l’extrema dreta, Marine Le Pen, es va pronunciar en contra d’aquestes operacions: «Si aquestes dones han comès crims, han de ser jutjades on els han comès».

En una entrevista a l’emissora Europe 1, Le Pen ho va justificar pel risc que acabin sortint de la presó i que, «impreses per aquesta ideologia totalitària que és l’islamisme, passin a l’acte». És a dir, que cometin algun atemptat terrorista.