Sancions europees

La UE ultima sancions contra l’Iran pels atacs amb drons russos a Ucraïna

La Comissió Europea confirma que té «proves suficients» de la implicació d’aeronaus no tripulades de fabricació iraniana

La UE ultima sancions contra l’Iran pels atacs amb drons russos a Ucraïna

ROMAN PETUSHKOV

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea té «proves suficients» de la implicació de l’Iran en la guerra d’Ucraïna, a través del subministrament de drons de fabricació iraniana amb què Moscou estaria colpejant les infraestructures civils ucraïneses. Ho ha confirmat aquest dimecres una portaveu de la Comissió Europea, que ultima ja sancions contra individus del règim de Teheran i l’empresa que fabrica les aeronaus no tripulades. L’aprovació d’aquest nou paquet, segons diverses fonts europees i diplomàtiques, seria «imminent» i podria rebre el vistiplau aquest mateix dijous, abans que comenci el Consell Europeu.

«Hi ha proves creixents de la implicació. No puc revelar informació classificada, però ara en tenim evidències i per això les mesures», expliquen fonts europees. El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, va confirmar dilluns passat l’encàrrec per part dels ministres d’Exteriors d’obtenir proves sobre la implicació iraniana després de l’augment dels bombardejos sobre Kíiv. «Estem seguint molt de prop aquest ús de drons. Estem reunint proves i estarem preparats per reaccionar amb les eines de què disposem», va assegurar al terme de la trobada després d’escoltar el titular d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, sol·licitar sancions contra el règim iranià per proporcionar drons a Rússia.

La intenció de la UE, segons l’agència Reuters, és sancionar de moment, amb la congelació de béns si és que els tinguessin i la prohibició d’entrar a territori europeu a vuit persones i entitats vinculades amb els atacs de drons. «Ara que hem obtingut prou proves el treball continua en el Consell amb l’objectiu [d’adoptar] una resposta clara, ràpida i ferma», ha dit la portaveu de l’Executiu comunitari Nabila Massrali. Uns atacs que la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha equiparat aquest dijous durant un debat al Parlament Europeu amb crims de guerra. «Els atacs selectius contra la infraestructura civil amb el clar objectiu de deixar sense aigua, electricitat i calefacció homes, dones i nens amb l’arribada de l’hivern són actes de pur terror i hem d’anomenar-los així», ha censurat advertint Moscou que continuaran recolzant Kíiv el temps que faci falta.

Més sancions

Notícies relacionades

«Recolzarem Ucraïna durant el temps que sigui necessari i protegirem els europeus de l’altra guerra que està lliurant [el president Vladímir] Putin contra la nostra energia. Sé que els europeus estan preocupats per la inflació, per les seves factures d’energia, a l’hivern. La millor resposta al xantatge del gas de Putin és la unitat i la solidaritat europea», ha recordat en vigílies d’un Consell Europeu aquest dijous i divendres a Brussel·les que posarà el focus en l’energia i la guerra a Ucraïna, però també tindrà paraules sobre l’Iran, que ja ha sigut objectiu de sancions aquesta mateixa setmana. 

De fet, els ministres d’Exteriors de la UE van aprovar dilluns passat sancions contra 11 dirigents del règim iranià i 4 entitats responsables de reprimir les manifestacions desencadenades després de la mort de Mahsa Amini, una jove de 22 anys detinguda suposadament per portar mal posat el vel i morta sota custòdia policial. L’esborrany de conclusions en el qual treballen els Vint-i-set condemna l’«injustificat i inacceptable ús de la força» per part de les autoritats iranianes contra els manifestants pacífics i particularment les dones i celebra les sancions adoptades per violació dels drets humans.