Sabotatge i espionatge

Destituït el cap de ciberseguretat alemany per tenir «proximitat» amb cercles russos

Schönbohm, al càrrec des del 2016, era a la corda fluixa per haver sigut membre fundador de l’anomenat Consell de Ciberseguretat d’Alemanya

Destituït el cap de ciberseguretat alemany per tenir «proximitat» amb cercles russos

Activos

1
Es llegeix en minuts
EFE

El cap del departament alemany de Seguretat Informàtica, Arne Schönbohm, ha sigut destituït, segons va informar aquest dimarts un portaveu del Ministeri de l’Interior, unes setmanes després de sortir a la llum la seva suposada proximitat amb l’entorn de l’espionatge rus.

Schönbohm, al càrrec des del 2016, era a la corda fluixa per haver sigut membre fundador de l’anomenat Consell de Ciberseguretat d’Alemanya que, segons revelacions periodístiques, estava vinculat amb els serveis secrets russos.

Aquesta qüestió va cobrar una nova dimensió enmig de l’alarma suscitada davant successius sabotatges a infraestructures energètiques, com els gasoductes germanorussos Nord Stream 1 i 2, així com a la xarxa ferroviària alemanya.

Investigació en curs

Un portaveu d’Interior va comunicar la decisió de la ministra, Nancy Faeser, que s’aplicarà amb efectes immediats, després que diversos mitjans, com ‘Der Spiegel’, avancessin la notícia. En el controvertit Consell de Ciberseguretat estava integrat una empresa anomenada Protelion, de la qual fins al març passat va formar part una filial de la firma de ciberseguretat russa Infotec.

Aquesta empresa havia sigut fundada per un antic membre de la KGB, condecorat per la seva feina en els seus temps d’espia pel president rus, Vladímir Putin, segons la televisió pública alemanya ARD.

Notícies relacionades

Els vincles entre les dues empreses, alemanya i russa, havien sortit a col·lació en una investigació periodística del 2019. La qüestió va esquitxar en aquell moment la credibilitat de Schönbohm, però el govern de llavors entre conservadors i socialdemòcrates de la cancellera Angela Merkel el va mantenir al seu lloc.

Schönbohm, fill d’un destacat polític regional de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), Jörg Schönbohm, va ser nomenat per al càrrec el 2016 pel llavors ministre d’Interior, Thomas de Maizière.

Temes:

Alemanya