Drama humanitari

Encreuament d’acusacions entre Turquia i Grècia per 92 migrants trobats despullats a la seva frontera

  • Atenes assegura que portarà el cas davant l’ONU i assenyala que Turquia «utilitza els refugiats» com a eina política

  • Ankara nega estar al darrere de l’ocorregut i qualifica Grècia de «màquina de notícies falses»

Encreuament d’acusacions entre Turquia i Grècia per 92 migrants trobats despullats a la seva frontera
2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Grècia i Turquia –països aliats de l’OTAN però en conflicte històric i continu– s’han acusat mútuament aquest dilluns d’haver abandonat 92 refugiats i migrants completament despullats a la regió fronterera entre els dos països.

Els sol·licitants d’asil, sirians i afganesos, van ser trobats a prop del riu Evros –que marca la frontera terrestre entre Grècia i Turquia– dissabte passat per la policia grega, i van ser recol·locats en un camp de refugiats dins de territori hel·lè.

«Turquia es troba en una posició difícil per l’incident dels 92 migrants a l’Evros. Aquestes persones van ser sotmeses a un tracte humiliant. He sol·licitat veure el president de l’Assemblea General de l’ONU a Nova York. He informat la Comissió i els mostraré fotos i vídeos», va dir aquest dilluns al matí el ministre de Migració grec, Notis Mitarakis.

En els últims anys –sobretot a partir del 2020, quan els dos països van jugar ja a una partida de ping-pong amb migrants–, Grècia ha acumulat un historial de maltractaments i devolucions en calent de milers de refugiats, que intenten utilitzar el país hel·lè per arribar a Europa. Desenes d’investigacions internacionals apunten que Atenes, sistemàticament i en algunes ocasions amb l’ajuda de l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes, Frontex, roba, acovardeix, abandona al mar o retorna il·legalment els sol·licitants d’asil que intenten entrar al seu territori tant per l’Evros com pel mar Egeu.

I Turquia és dels més crítics amb aquesta pràctica malgrat que ha sigut acusada també de fer devolucions en calent a la seva frontera amb l’Iran. «La màquina grega de notícies falses torna a treballar», ha dit aquest dilluns el director de comunicació del Govern de Recep Tayyip Erdogan, Fahrettin Altun.

«Amb els seus esforços inútils i ridículs, Grècia mostra una altra vegada al món que no respecta la dignitat dels refugiats publicant aquestes fotos d’aquesta gent oprimida després de deportar-la i robar-los els seus objectes personals. [...] Instem Grècia a abandonar el seu dur maltractament als refugiats, així com les seves acusacions falses i infundades contra Turquia», ha continuat Altun.

Temps de campanya

Temps de campanyaGrècia i Turquia s’acosten a un període electoral clau per als dos països. Tots dos celebren eleccions –parlamentàries a Grècia i presidencials a Turquia– a finals de primavera i principis d’estiu, i els dos governs fa mesos que s’atien mútuament de manera verbal, tant per la qüestió dels refugiats com militarment. 

Notícies relacionades

Segons els experts, gran part del motiu del seu contenciós actual és per acontentar els seus respectius sectors nacionalistes, que continuen veient el seu país veí com el rival i enemic. 

«El Govern turc té molt valor de criticar Grècia pel comportament medieval, bàrbar dels turcs davant els 92 migrants trobats al riu Evros. La imatge és horripilant, inacceptable, i per això volem denunciar el comportament de Turquia», ha dit Matarakis aquest dilluns en resposta a les declaracions d’Altun.