Crisi energètica

Gazprom alerta que tallarà subministrament de gas a Europa si posa un topall al preu

La Comissió Europea presentarà aquest dimarts un mecanisme temporal per limitar els preus del gas i una proposta de reforma de l’índex de referència de preus, l’holandès TTF

Gazprom alerta que tallarà subministrament de gas a Europa si posa un topall al preu
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’intent d’imposar un límit als preus del gas rus a Europa implicarà el tall dels subministraments, segons ha alertat aquest dissabte el conseller delegat de Gazprom, Aleksei Miller, a la televisió pública russa. «Ens orientem en els contractes firmats. Una decisió unilateral com aquesta és una violació de les condicions vigents del contracte que implica el cessament dels subministraments», ha afirmat, segons recull Efe.

En aquest sentit, el conseller delegat de Gazprom va recordar que la reacció de Moscou a la imposició de límits de preu als hidrocarburs russos està prevista en un decret presidencial firmat el març passat pel mandatari rus, Vladímir Putin. El mateix cap d’Estat rus ha advertit en diverses ocasions que qualsevol intent de limitar els preus del cru i el gas rus significaria que Rússia no exportaria aquests rubles, i va instar la UE a no violar les lleis d’oferta i demanda que regeixen el comerç internacional.

Aquestes declaracions de Miller es produeixen uns dies abans que la Comissió Europea anunciï mesures per limitar el preu del gas en general, no només de procedència russa. La idea de posar un límit al preu del gas importat de Rússia per canonada va estar durant moltes setmanes a la taula de la Comissió Europea, però la idea va generar recels en algunes capitals –tant països com Alemanya i els Països Baixos i la Comissió Europea entenen que podria derivar en problemes de subministrament– i no es va incloure a l’esborrany de la proposta de reglament que es va sotmetre a votació dels ministres fa una setmana.

Notícies relacionades

Però la pressió de les capitals europees (15 països entre els quals hi havia Espanya van demanar a la CE posar un límit màxim al preu d’aquesta matèria primera) va tornar a reprendre el debat amb el compromís de la Comissió Europea de presentar aquest dimarts 18 d’octubre un nou paquet de mesures que inclourà un «mecanisme temporal» per limitar el preu del gas (no només el gas rus), mentre es revisa de cara a l’any vinent l’índex de preus de referència d’aquesta matèria primera, el TTF holandès.

A més, entre les últimes sancions imposades a Rússia per la Unió Europea hi ha la del compromís d’imposar un límit global al preu del petroli rus i els seus derivats, de tal manera que les navilieres europees només podran transportar-lo des de Rússia a tercers països si es ven a un import igual o inferior a l’establert, segons recull Efe.