Escalada de tensió

Pyongyang respon a maniobres de Seül amb artilleria, avions i un altre míssil

Un representant de l’exèrcit sud-coreà va explicar a l’agència Yonhap que es va enviar un missatge al Nord a través d’una de les línies de comunicació militar transfronterera indicant que les maniobres violaven el tractat firmat fa quatre anys

Pyongyang respon a maniobres de Seül amb artilleria, avions i un altre míssil

North Korean Central News Agency (KCNA)

3
Es llegeix en minuts
EFE

Les tensions a la península de Corea s’han intensificat avui amb un nou llançament d’un míssil balístic de Pyongyang, acompanyat de maniobres aèries i trets d’artilleria al costat de la frontera en resposta a uns exercicis amb foc real de Seül.

A la 1.49 hora local de divendres (16.49 GMT de dijous), Corea del Nord va disparar des dels voltants de la capital un míssil balístic de curt abast –el seu novè projectil en els últims 20 dies– que va recórrer uns 700 quilòmetres i va arribar a un apogeu de 50 quilòmetres, segons va indicar l’Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà, abans de caure al mar del Japó.

Unes quatre hores abans, les Forces Aèries del sud havien detectat almenys 10 aeronaus nord-coreanes en uns exercicis a prop de la frontera que es van prolongar dues hores, cosa que va obligar Seül a desplegar avions de combat per a una maniobra de possible intercepció. A això s’hi afegeix el fet que, tot just mitja hora després d’haver llançat el míssil, les tropes nord-coreanes van disparar unes 170 rondes d’artilleria a zones marítimes a prop de la frontera intercoreana.

Els trets van anar a parar a aigües al costat de les fronteres marítimes oriental i occidental que els dos països van delimitar en un acord militar firmat el 2018, en què es comprometien a evitar maniobres i exercicis amb foc real a la zona.

Violació de l’acord militar

Un representant de l’exèrcit sud-coreà va explicar a l’agència Yonhap que es va enviar un missatge al Nord a través d’una de les línies de comunicació militar transfronterera indicant que aquests trets violaven el tractat firmat fa quatre anys i demanant a Pyongyang que no el vulneri de nou.

Per la seva banda, l’Estat Major nord-coreà ha publicat avui un comunicat assegurant que el llançament del míssil va ser «una contramesura militar» en resposta a «accions provocadores» de Corea del Sud, que va fer exercicis d’artilleria dijous per mitjà de les seves tropes.

Segons Pyongyang, l’exèrcit del sud «va executar foc d’artilleria durant unes 10 hores a prop de la zona de defensa avançada del Cinquè Cos de l’Exèrcit Popular de Corea (unitat destacada davant la frontera amb el Sud)», una afirmació que el JCS sud-coreà, que va parlar de maniobres «legítimes», ha considerat avui «mancada de base».

El màxim comandament militar del Sud s’ha pronunciat avui també sobre les crítiques abocades en mitjans locals sobre l’eficiència de l’anomenat sistema de tres eixos –que aglutina atacs preventius, intercepció de projectils i accions de represàlia– amb què compta Seül davant possibles ofensives nord-coreanes.

El JCS va assegurar que s’han pogut rastrejar sense problema els recents tests de Corea del Nord, i que malgrat el llançament fallit d’un coet Hyunmoo que es va estavellar dins d’una base militar del sud la setmana passada, continuarà utilitzant el sistema dels tres eixos i modernitzant-lo davant els continus avenços del país veí.

El d’avui ha sigut el novè llançament de míssils fet des del 25 de setembre per Corea del Nord, que està buscant posar a prova els seus sistemes d’armament nuclear tàctic en resposta a les recents maniobres d’un portaavions nord-americà en aigües de la península coreana.

Oportunitat perduda

La majoria d’analistes considera que la tensió a la península està arribant als nivells del 2017, quan el líder nord-coreà Kim Jong-un i l’expresident dels EUA Donald Trump es van embolicar en una perillosa escalada dialèctica, amb la diferència que Pyongyang ha tingut temps en cinc anys per desenvolupar sistemes d’armament encara més sofisticats.

Molts experts remarquen l’oportunitat perduda que va representar la fracassada cimera del 2019 a Hanoi, en què Trump va considerar insuficient l’oferta nord-coreana de desarmament, i la magnitud en com hauria canviat la situació si s’hagués assolit un acord de mínims que hauria impedit a Pyongyang aprovar el 2021 un pla armamentístic que està darrere de la recent tirallonga de proves.

En aquest context, el president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, va dir en la vigília que medita demanar als EUA un desplegament militar més important a la regió si el Nord executa un nou test nuclear, fet que tant Washington com Seül consideren imminent.

Segons imatges per satèl·lit, el règim fa mesos que es prepara per fer un nou test atòmic a Punggye-ri (nord-est del país), que seria el primer des del 2017.

Notícies relacionades

De moment, Seül ha anunciat que les seves maniobres militars anuals Hoguk arrencaran aquest dilluns amb la participació de tropes nord-americanes i que duraran fins al 28 d’octubre.

Els exercicis, que simularan atacs de míssils i armes nuclears nord-coreanes, molt possiblement ofereixin una nova resposta per part de Pyongyang.