Tensió al país andí

Perú: el president Pedro Castillo denuncia un intent de destitució

  • La fiscal de la Nació l’ha acusat davant el Congrés d’encapçalar una «organització criminal» enquistada a la seu de l’Executiu

Perú: el president Pedro Castillo denuncia un intent de destitució

EFE / Juan Carlos Guzman Negrini (Efe)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president peruà, Pedro Castillo, ha assegurat que la denúncia constitucional en contra seu que ha presentat davant el Congrés la fiscal de la Nació, Patricia Benavides, per diferents tipus de delictes, és part d’una conjura per destituir-lo. «Vull fer de coneixement a la comunitat internacional que avui s’ha iniciat l’execució d’una nova modalitat de cop d’Estat», va dir Castillo. Segons el mandatari, es tracta d’una «persecució» que inclou no només integrants del Govern més feble de la història política recent d’aquest país sinó el seu «entorn més pròxim».

Castillo va dir que «s’està fent una acusació constitucional sabent que la mateixa Constitució li dona prerrogatives al Govern per conduir el país». Benavides va presentar davant el Parlament una acusació sense precedents: el mestre rural que va assumir el poder el juliol del 2021 i, des d’aleshores, no ha fet més que passar tempestes polítiques de tot tipus, amb la caiguda de quatre primers ministres, encapçala una suposada organització criminal.

«Hem trobat indicis greus de la presumpta existència d’una organització criminal enquistada al Palau de Govern amb la finalitat de copar, controlar i direccionar processos de contractacions per obtenir guanys il·lícits», va dir Benavides.

El paper de la legislatura

El Congrés, que ha intentat en dues ocasions destituir el mandatari, i on els partits conservadors tenen majoria, ha d’avaluar la pertinència de la denúncia. Castillo ha renunciat al Perú Lliure, la formació d’esquerres que el va ungir candidat presidencial l’any passat. La legislatura és per a ell un escenari advers. Però, a més, Castillo té una mala imatge en bona part de la societat. Una última enquesta dona compte d’una desaprovació del 67%.

En declaracions al programa radiofònic RPP, l’advocat constitucionalista, Luciano López, va assenyalar un dels possibles escenaris és que la fiscal invoqui a la Convenció de les Nacions Unides contra la Corrupció. «Al president se l’està investigant per delictes contemplats al tractat, que estan en la nostra legislació, en el nostre Codi Penal, clars, però estan articulats en el que diu el tractat».

Notícies relacionades

En la denúncia es va incloure l’exministre de Transports i Comunicacions Juan Silva Villegas i l’extitular de la cartera de Vivienda, Construcció i Sanejament Geiner Alvarado López. La fiscalia ha arrestat cinc exassessors del mandatari i també va aplanar les oficines i domicilis de sis legisladors que pertanyen al partit de dretes Acció Popular. La casa de la germana del cap d’Estat, Gloria Castillo, ha sigut també objecte d’un aplanament.

José Palomino, l’advocat del president, va afirmar que la denúncia de Benavides és un «rescalfat» que busca crear «artificialment» una figura delictiva. «Tot això s’ha de provar», va dir i va demanar que es respecti el dret a la defensa de Castillo. 

Temes:

Perú