Premi a Barcelona

Svetlana Aleksiévitx: «Ucraïna guanyarà si Putin no prem el botó nuclear»

La Nobel de literatura avisa que els plans del president rus van més enllà del territori ucraïnès amb la mirada posada en Polònia i les repúbliques bàltiques

  • DIRECTE: Última hora de la guerra a Ucraïna

Svetlana Aleksiévitx: «Ucraïna guanyarà si Putin no prem el botó nuclear»

Joan Cortadellas

1
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

L’escriptora bielorussa Svetlana Aleksiévitx s’ha mostrat aquest dilluns convençuda que Ucraïna guanyarà la guerra si el president rus, Vladímir Putin, «no prem el botó nuclear». Així ho ha manifestat durant una trobada a Barcelona per rebre el Premi Internacional de Catalunya, al Palau de la Generalitat, amb la presidenta del guardó, Mary Ann Newman, i que ha moderat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

Aleksiévitx ha desitjat la victòria del país eslau perquè, segons el seu parer, lluita pel futur i la pau, i ha advertit que els plans de Putin van més enllà del territori ucraïnès amb la mirada posada en Polònia i les repúbliques bàltiques.

Sobre l’acord entre Rússia i el seu país per al desplegament de tropes conjuntes a Ucraïna, la guardonada amb el Nobel de literatura el 2015 s’ha mostrat molt escèptica: «No m’ho crec gaire».

Notícies relacionades

Lukaixenko ha assegurat aquest dilluns que han pres la mesura davant «l’empitjorament de la situació a la frontera occidental dels dos països». Aleksiévitx ha destacat que el que diu Lukaixenko s’ha de llegir «amb ironia» perquè, segons ella, el president pot arribar a dir moltes coses per mantenir les relacions amb Putin, ja que va ser el rus qui el va salvar de la revolució, ha dit.

Tanmateix, ha posat en qüestió quin resultat pot tenir si entrega rifles a la gent, sobretot si després arriben cadàvers, i ha remarcat les diferències de recursos que hi ha entre Rússia i Bielorússia.