Nacionalització de sefardites

La comunitat jueva, en peu de guerra contra Portugal

  • Els representants de la principal associació israelita del país denuncien un complot antisemita per acabar amb la concessió de nacionalitat als descendents de sefardites

  • El Govern lusità va alterar la llei al març després de les presumptes irregularitats en la nacionalització de milers de persones, entre elles l’oligarca rus Roman Abramóvitx

La comunitat jueva, en peu de guerra contra Portugal

GLYN KIRK

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

L’entrada en vigor de les noves alteracions a la llei de nacionalitat a Portugal han posat en peu de guerra la comunitat jueva. Una llei que va ser modificada al març i que des de setembre exigeix dos nous requisits als descendents de sefardites que vulguin obtenir el passaport lusità: haver heretat una propietat en territori portuguès o haver viatjat amb freqüència al país durant la seva vida. Aquests supòsits han limitat considerablement l’atribució de la nacionalitat a aquest col·lectiu i han provocat les protestes de la Comunitat Israelita de Porto (CIP, per les seves sigles en portuguès), la més gran del país, que atribueix les modificacions a un complot orquestrat d’una banda de les elits polítiques i econòmiques.

En una denúncia enviada a la Fiscalia Europea a principis d’aquest mes, la CIP assenyala antics membres del Govern socialista d’António Costa, diputats del Parlament i mitjans de comunicació com a instigadors d’una «conspiració antisemita» que ha provocat la «destrucció» de la llei que des del 2015 facilitava la nacionalització dels descendents dels sefardites i que ha propiciat «el rebuig, la difamació i la persecució criminal» dels jueus residents en el país. Entre les persones assenyalades per la CIP es troben l’actual president del Parlament, August Santos Silva i l’exministra de Justícia, Francisca Van Dunem.

Presumptes irregularitats

Tant Santos Silva, ministre d’Afers Exteriors fins al març d’aquest any, com Van Dunem han sigut dues de les persones que s’han mostrat més favorables a la modificació de la llei després de conèixer-se les presumptes irregularitats en les tramitacions de les sol·licituds dels sefardites. Unes tramitacions que el Govern lusità va delegar en organitzacions religioses com la CIP, el rabí de la qual va ser detingut al març per facilitar presumptament l’obtenció de la nacionalitat de milers de persones a canvi de diners, entre elles la de l’oligarca rus Roman Abramóvitx. L’obtenció del passaport portuguès per part d’Abramóvitx, antic propietari del club de futbol Chelsea, va desencadenar una onada de crítiques en el Govern enmig de les sancions a Rússia per la invasió d’Ucraïna.

El president de la CIP, Gabriel Senderowicz, explica a EL PERIÓDICO que l’operació policial, coneguda com a Porta Oberta, ha sigut un intent de perjudicar tots els jueus amb vincles a Portugal. «L’operació Porta Aberta va ser presentada al món com la venda de passaports per part d’un rabí que actuava a canvi de diners, però es tracta més aviat d’un cas Palestina» que inclou l’ús de la justícia amb finalitats polítiques, de teories de la conspiració i de denúncies anònimes fabricades per agents de l’Estat i calumniadors professionals. L’únic objectiu és destruir la credibilitat d’una llei, d’uns dirigents comunitaris i de persones amb un origen sefardita que va ser aprovat legalment», assegura Senderowicz per correu electrònic.

Conspiració antisemita

Notícies relacionades

El president de la CIP insisteix que Portugal, com a estat sobirà, és lliure de modificar les lleis quan consideri oportú, però critica que el debat sobre l’alteració de la llei que permet la nacionalització de jueus sefardites, obert el 2020, «ha tingut al capdavant persones sense sentit comú i a les que ningú ha aturat, tant en el Parlament com en els mitjans de comunicació». Senderowicz assegura que la denúncia presentada a la Fiscalia Europea «no ataca l’Estat ni el Govern, sinó una desena de persones concretes per haver estat al servei d’una conspiració».

Per la seva banda, Santos Silva qualifica d’«absurda» la seva suposada implicació en un complot antisemita. «Com a ministre d’Afers Estrangers, vaig comparèixer en el Parlament per donar explicacions sobre el que estava passant en diversos consolats portuguesos. El que vaig denunciar va ser l’aprofitament dels errors d’una llei per a l’obtenció il·legítima de la nacionalitat portuguesa per part de persones que poc o gens tenien a veure amb els sefardites expulsats de Portugal a finals del segle XV», explica l’actual president del Parlament. La justícia ha retirat el passaport al rabí de Porto, principal acusat de l’operació, a l’espera que avancin les investigacions.

Temes:

Portugal Jueus