Massacre en una escola bressol

Tailàndia busca respostes a l’inexplicable

El país assumeix que té un problema amb les armes, però el perfil de l’assassí allunya qualsevol explicació senzilla

Tailàndia busca respostes a l’inexplicable

CIB THAILAND

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

¿Què empeny un tipus a degollar una vintena de nens adormits? No troba respostes ni consol el ‘País dels Somriures’. La casuística contempla que s’apunti a les tares socials després d’aquests drames: el lax control d’armes, la falta d’exàmens psíquics als cossos de seguretat, les drogues... Però ni tan sols l’alienació extrema d’un expolicia és suficient per entendre l’assassinat de 36 persones, 22 de les quals nens, que ha assegut el país al divan. La dolorosa conclusió és que cap societat pot blindar-se de raptes de bogeria com el de Panya Khamrab

Tailàndia assumeix avui que té un problema amb les armes. Només Filipines la supera a Àsia en homicidis amb armes de foc i compta amb sis milions d’unitats registrades i quatre milions més clandestines. És una proporció d’una arma per cada set habitants. El debat sobre el seu control, però, difereix del que segueix cada tiroteig en una escola dels Estats Units. No es tracta d’un adolescent inadaptat que compra un rifle d’assalt a internet sinó d’un policia d’uns trenta anys i pare de família. És un perfil que qualsevol societat accepta amb armes. 

La legislació nacional estableix multes de fins a deu anys i 20.000 baht (uns 544 euros) per possessió d’armes sense registre. La llicència exigeix un historial criminal net, les classes en una escola de tret homologada i el vistiplau d’un oficial d’alt rang, entre altres requisits. «És bastant estricte i mai l’obtens abans d’un mes», assenyala per telèfon Kiaw, empresària d’una multinacional de telecomunicacions i habitual en els caps de setmana dels clubs de tret. «Tot i que no conec ningú a qui l’hi hagin denegat», concedeix. 

Uniformats amb problemes mentals

La massacre d’aquesta setmana torna l’eco de la comesa dos anys enrere pel soldat Jakrapanth Thomma en un centre comercial. Trasbalsat per una compravenda de terres fallida, va robar rifles del dipòsit militar i va matar 29 persones abans de ser abatut. Tots dos eren uniformats, amb problemes mentals i fàcil accés a les armes. A la plataforma Change.org es demanaven controls més ferris als funcionaris de seguretat, recordant l’historial de drogues i violència de l’expolicia i preguntant-se per què no se li havia revocat la llicència o enviat a rehabilitació. És paradoxal que les pitjors massacres infligides a la societat en els últims anys arribessin dels que havien de protegir-la. Algunes veus de l’oposició ho associen al govern dels militars, després de l’aldarull del 2014 primer i les eleccions del 2019 després.   

El perfil de l’ex tinent coronel de policia suggereix una bomba amb la metxa curta i encesa. Havia acumulat episodis violents amb veïns i companys del cos policial fins que va ser acomiadat l’any passat per possessió de drogues. Dijous va assistir a la vista oral per un delicte de narcotràfic i, segons va explicar la seva mare a la policia, va consumir drogues després de sortir del tribunal. Estava paranoic, va afegir. La droga que s’havia trobat al seu domicili l’any passat era ‘yaba’, una poderosa metamfetamina local, barata i produïda en massa en el pròxim Triangle d’Or, un enclavament a les fronteres de Tailàndia, Laos i Birmània. És molt addictiva i pot induir a al·lucinacions i manies persecutòries. 

Espiral autodestructiva

Notícies relacionades

Panya va conduir fins a l’escola bressol, va disparar els professors que dinaven, va fer caure la porta on feien la migdiada els nens i els va apunyalar al cap i al coll. Només un dels 23 va salvar la vida. Va tornar a la seva furgoneta, va atropellar i va disparar diversos vianants en el trajecte cap a la seva vivenda i es va tancar amb la seva dona i fill. Quan estava assetjat per la policia, els va matar i es va suïcidar. La majoria de les seves víctimes són nens d’entre dos i quatre anys. També una dona embarassada de vuit mesos que va rebre un tret a boca de canó. 

Els agents apunten a una espiral autodestructiva agreujada per les drogues i amb una probable condemna judicial imminent. «Estava en un estat de bogeria», ha descrit Damrongsak Kittiprapat, cap de la policia nacional.