Escalada armamentística

Els Estats Units i Corea responen amb quatre míssils al projectil nord-coreà que va sobrevolar el Japó

  • Washington i Seül llancen quatre míssils terra-terra cap al mar del Japó, uns dels quals ha caigut per error a territori propi i ha provocat un incendi

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La península coreana ha tornat a una espiral perillosa sense final a la vista per la tossuda imprudència de tots els seus actors. Les maniobres militars dels Estats Units i Corea del Sud de la setmana passada van ser contestades ahir per un míssil nord-coreà que ha sigut contestat avui amb més maniobres i que seran contestades previsiblement per Pyongyang. En l’horitzó s’intueix l’assaig nuclear que la Casa Blanca ha anunciat com a imminent en els últims mesos.

Des de Gangneung, ciutat de la costa sud-coreana, els exèrcits de Seül i Washington han llançat quatre míssils terra-terra en direcció al mar del Japó. Corea del Sud s’ha disculpat per l’errada d’un projectil Hyunmoo-2C, que ha caigut a territori propi després d’un curt vol i ha provocat un incendi. El dens fum que mostren les imatges viralitzades a les xarxes socials, ha aclarit Seül, va ser causat pel combustible que impulsava el coet i no per l’explosió de la càrrega. El nyap arriba quan el nou Executiu de Yoon Suk-yeol insisteix que s’ha acabat la màniga ampla dels seus predecessors amb Pyongyang i que disposa de prou capacitat per castigar les seves barbàries.

Maniobres nord-americanes

A les forces militars nord-americanes se’ls acumula la feina a la zona. També han celebrat avui maniobres juntament amb els seus aliats japonesos per desincentivar futurs desafiaments nord-coreans i el comando al Pacífic ha anunciat la tornada del seu portaavions USS Ronald Reagan a les aigües que separen l’arxipèlag japonès de la península coreana. La seva parada el mes passat en un port sud-coreà, la primera en diversos anys, havia enterbolit l’ambient.

Sobrevolar el Japó

Corea del Nord va llançar aquest dimarts un míssil que va sobrevolar el Japó per primera vegada des del 2017. El projectil, probablement un Hwasong-12 d’abast mitjà, es va enfonsar a l’aigua després de cobrir 4.500 quilòmetres. Abans havia espantat els veïns de les províncies septentrionals d’Aomori i de Hokkaido, que van rebre als mòbils la recomanació de protegir-se a casa i en refugis subterranis. El Govern va aturar diverses línies de tren i va enviar alertes als avions i barcos presents a la zona.  El cinquè míssil nord-coreà de la setmana i trenta-setè de l’any va generar les previsibles reaccions. Joe Biden, president nord-americà, el va condemnar «amb contundència» i va remarcar el seu compromís de Defensa amb Tòquio. Va ser «bàrbar» i «inacceptable», segons el primer ministre japonès, Fumio Kishida. I António Guterres, secretari general de l’ONU, va recordar que violava les resolucions del Consell de Seguretat. L’intent nord-americà de portar l’assumpte a una reunió d’urgència del Consell va ser anul·lat per Moscou i Pequín, cremats ja els ponts per la guerra a Ucraïna.

Notícies relacionades

A la zona s’havia ajuntat en escassos dies tot el que descompon Pyongyang. Els Estats Units, Corea del Sud i el Japó van realitzar la setmana passada les primeres maniobres antisubmarines en un lustre, quan Corea del Nord ja no tenia paciència. Seül i Washington hi havien executat dies abans exercicis marítims, que jutja com assajos d’invasió, i encara faltava la visita de la vicepresidenta nord-americana, Kamala Harris, a la Zona Desmilitaritzada.

Resposta contundent

La casuística anticipa una altra resposta contundent nord-coreana i els experts temen un assaig nuclear. Seria el setè de Pyongyang i el primer des del 2017. Kim Jong-un va anunciar una moratòria unilateral de proves nuclears i míssils de llarga distància com un acte de bona fe en les vigílies de les negociacions amb Donald Trump. Després del fracàs del procés, que amb prou feines va deixar fotografies per a l’hemeroteca, Kim va aclarir que jubilava la moratòria. Els satèl·lits han revelat el tragí a la base de Punggye-ri, habitual escenari de les proves, i la dinàmica de tots els implicats en la regió, ja sense la sensatesa de Moon Jae-in a Seül, suggereix que només falta posar-li data.

Temes:

Corea del Sud