Evolució del conflicte

Ucraïna trenca les línies de defensa russes i aconsegueix el seu avenç més gran de la guerra al sud

Rússia reconeix que unitats de tancs superiors van entrar en zones annexionades la setmana passada

Ucraïna trenca les línies de defensa russes i aconsegueix el seu avenç més gran de la guerra al sud

EFE/SERGEI ILNITSKY

3
Es llegeix en minuts

Les tropes ucraïneses estan desencadenant una contraofensiva renovada a la regió sud de Kherson en el moment d’aparent debilitat més gran del president de Rússia, Vladímir Putin, i els seus generals després dels revessos territorials de la setmana passada al nord-est. Després d’una relativa pausa en les operacions ofensives al sud, les forces de Kíiv van tornar aquest dilluns a atacar. Segons bloguers militars russos, dilluns al matí hi va haver moviment de tropes significatius al llarg del tram nord de l’enorme vora occidental del riu Dniéper. L’objectiu ucraïnès, segons el conegut bloguer militar Rybar, és conduir cap al sud fins al poble de Dudtxani i envoltar les tropes russes, fent insostenible una franja de les seves defenses. Seria una repetició de l’anell que els soldats ucraïnesos van llançar la setmana passada al voltant de Liman, una ciutat logística clau a l’extrem nord de la regió oriental de Donetsk a Ucraïna.

El Ministeri de Defensa de Rússia va admetre aquest dilluns que les seves forces es van retirar després que «unitats de tancs superiors poguessin penetrar profundament en les nostres defenses» a prop de Zolota Balka i Oleksandrivka. El ministeri no va informar més retirades al voltant de Liman, i només va dir que havia atacat les forces ucraïneses allà.

En el marc d’aquest encreuament d’informacions, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, que sempre sol ser cautelós a l’hora de presumir d’avenços a les zones recuperades al control rus, va reconèixer que s’havien recuperat dos llogarrets de la zona. «Els èxits dels nostres soldats no es limiten a Liman», va dir Zelenski en el seu discurs diari en vídeo a la nació diumenge. «Això, ja ho saps, és la tendència».

Amenaça nuclear

El resultat d’aquests moviments de tropes afegeix confusió a la situació després de l’annexió de zones ucraïneses a Rússia. Putin va annexar el mes passat quatre províncies ucraïneses, però les lluites de les seves forces sobre el terreny estan generant dubtes sobre la sostenibilitat d’aquestes zones sumades en teoria a Rússia. No queda clar si les zones perdudes són russes o no, o de quina manera s’estableixen els límits del dret rus. A més, aquesta nova debilitat al camp de batalla obre les portes a una escalada del conflicte, amb la incorporació de, o noves tropes o noves armes en el conflicte. L’amenaça nuclear es revitalitza.

Moscou va reconèixer aquest dilluns que encara no ha fixat les fronteres de dues de les quatre regions que Putin va reclamar la setmana passada com a pròpies. L’interès geoestratègic és sobretot mantenir un corredor fins al mar Negre, després d’arribar a Crimea. «Quant a Kherson i Zaporíjia, continuarem consultant amb les persones que viuen en aquestes regions», va dir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en una conferència telefònica. Es va negar a explicar com podria passar això o si les noves fronteres s’establirien en lleis separades. «He dit tot el que puc dir sobre això», va dir al ser pressionat per periodistes per entregar més informació.

Territoris sense control

Notícies relacionades

«Rússia té un problema: no controla completament aquests territoris», va dir Aleksei Makarkin, subdirector del Centre de Tecnologies Polítiques de Moscou. «Però no es poden moure els llocs fronterers cada dia, altrament, Rússia no tindria fronteres fixes al mapa».

L’ofensiva de Kherson va començar a finals d’agost i ha avançat més lentament que a les províncies de Khàrkiv, i ara a Donetsk i Lugansk. Això es deu en part que l’atac de Kherson va ser anunciat amb molta anticipació, cosa que va portar Rússia a traslladar reforços a l’àrea des del nord i l’est. Tanmateix, les forces russes a l’oest del Dniéper es mantenen en una posició precària, perquè el riu, en algunes parts d’una milla d’ample, les separa de les seves línies de subministrament i reforç addicional. Ucraïna ha utilitzat sistemes de llançament de coets múltiples HIMARS subministrats pels Estats Units per destruir ponts a través del riu i atacar creus de pontons i transbordadors. L’Exèrcit ucraïnès ha demanat als EUA míssils d’abast major, però els EUA temen que puguin ser utilitzats per ser llançats a territori rus, cosa que agreujaria encara més el conflicte. Ucraïna està sota una pressió cada vegada més gran per recuperar territori abans de l’arribada de l’hivern i les tropes russes acabades de mobilitzar fan que el progrés sigui més difícil i costós.